03.10.2011. / 15:59

Autor: Hina

Karadžićev savjetnik dolazi ispitati Tuđmana

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson razgovarat će s bivšim šefom Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslavom Tuđmanom 7. studenoga u Zagrebu, izvijestio je Karadžić u dopisu dostavljenom Haaškom sudu (ICTY).

Miroslav TuđmanMiroslav TuđmanPravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson razgovarat će s bivšim šefom Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslavom Tuđmanom 7. studenoga u Zagrebu, izvijestio je Karadžić u dopisu dostavljenom Haaškom sudu (ICTY).

ICTY je u ponedjeljak potvrdio da je primio obavijest Karadžića kako će njegov pravni savjetnik s Tuđmanom razgovarati u prostorijama Ministarstva pravosuđa u Zagrebu.

Sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u telefonskom razgovoru za Hinu rekao je da nije primio obavijest o sastanku s Robinsonom. "Do mene nije došla takva obavijest", rekao je Tuđman Hini.

Na ICTY-u se doznaje da je odluka donesena nakon što je 27. rujna stigao dopis hrvatske vlade, od koje je sud 14. rujna zatražio da odgovori je li Tuđmana spremna osloboditi čuvanja državne tajne.

Tuđman je rekao kako ne zna je li ga vlada oslobodila čuvanja državne tajne, jer se kontakti vezani za Karadžićev zahtjev odvijaju između hrvatske vlade i obrane bivšeg vođe bosanskih Srba.

Karadžić je razgovor svoga pravnog savjetnika s Tuđmanom u Zagrebu već bio najavio za kraj kolovoza, ali ga je otkazao nakon što ga je Hrvatska obavijestila da bivšeg šefa HIS-a neće osloboditi čuvanja državnih tajni.

Haaški sud je u srpnju posebnim nalogom obvezao Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima Karadžićeve odbrane koja smatra da je on, kao nekadašnji šef HIS-a, znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Haaški tribunal tereti Karadžića za genocid i druge ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. godine u BiH.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika