03.10.2011. / 16:06

Autor: Hina

Ministar Fuchs: Problem riješiti na razini fakulteta

Pitanje blokade referade na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva, kazao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs komentirajući današnje stanje na tom fakultetu, gdje studenti od jutros blokiraju rad referade tvrdeći da ministarstvo nije poštovalo obećanje da će svi redoviti studenti prve godine imati pravo na besplatan upis na drugu godinu studiranja.

Radovan FuchsRadovan FuchsPitanje blokade referade na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva, kazao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs komentirajući današnje stanje na tom fakultetu, gdje studenti od jutros blokiraju rad referade tvrdeći da ministarstvo nije poštovalo obećanje da će svi redoviti studenti prve godine imati pravo na besplatan upis na drugu godinu studiranja.

Uvjeren sam da će dekan fakulteta i fakultet riješiti to pitanje, kazao je Fuchs. "Pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno je u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta", dodao je, naglasivši kako se u skladu sa sadašnjom situacijom dopuštaju različita rješenja od fakulteta do fakulteta.

Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, te je dosad u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno, tvrdi nadalje Fuchs.

"Tada smo također potpisali novom vladinom odlukom da će isti režim studiranja za te kategorije studenata, kao i prethodne dvije godine, vrijediti i sljedeće godine", kazao je. Riječ je, naglasio je, o jednostranim godišnjim odlukama vlade, što znači da ne postoji nikakva zakonska obveza, te podsjetio kako je to što studenti FF-a traže bilo sadržano u prijedlogu novih zakona o visokom obrazovanju.

"Zakona još nemamo i stvar je definitivno na sveučilištu, odnosno, u ovom slučaju na fakultetu", kazao je Fuchs, ustvrdivši kako je siguran da će dekan Damir Boras sa svojim timom sigurno u razgovoru sa studentima naći rješenje toga pitanja.

Na novinarsko pitanje da komentira napredak u proteklih godinu dana, ministar se osvrnuo na rješenje sustava državne mature i upisa na visoka učilišta te završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, što će hrvatskim studentima donijeti jednaka prava studiranja u drugim zemljama. Naglasio je kako u Hrvatskoj udjel visokoobrazovanih u radnoaktivnom stanovništvu iznosi 20 posto, što je u skladu s europskim prosjecima.

Vezane vijesti

Ekranizacija pobune

Ekranizacija pobune

Na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kino distribucija dugometražnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika