03.10.2011. / 17:16

Autor: Hina

Cijene benzina niže od 21 do 24 lipe, dizela 5 ili 6 lipa

Sve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po nižim cijenama, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti između 21 i 24 lipe po litri, a cijene dizelskih goriva bit će manje pet ili šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 4. do 17. listopada.

Gorivo će pojeftinitiGorivo će pojeftinitiSve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po nižim cijenama, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti između 21 i 24 lipe po litri, a cijene dizelskih goriva bit će manje pet ili šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 4. do 17. listopada.

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,72 kune, što je 21 lipu manje od dosadašnjih 9,93 kune.

S padom od 23 lipe po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 od ponoći će biti 10,01 kunu (do sada 10,24 kune), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,21 kunu, što je 24 lipe manje od dosadašnjih 10,45 kuna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za pet lipa po litri, pojeftinit će eurodizel BS i nova mu je cijena 9,25 kuna (do sada 9,30 kuna), a nova je cijena običnog dizela 8,87 kuna (do sada 8,92 kune).

Plavi diezel pojeftinit će za šest lipa, na 5,66 kuna po litri (do sada 5,72 kune), a za isti iznos smanjit će se i cijena plinskog (loživa) ulja s oznakom euro, na najviših 6,65 kuna (do sada 6,71 kuna), te običnog loživog ulja na 6,44 kune (do sada 6,50 kuna).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika