03.10.2011. / 17:57

Autor: Hina

CARNet proslavio 20., a Srce 40. obljetnicu

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet (Croatian Academic Research Network) danas je svečano proslavila 20. obljetnicu osnutka, a tom je prigodom ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo kako je CARNet danas vrhunska institucija čiji rad i djelovanje služe na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana.

Carnet je proslavio 20. godina radaCarnet je proslavio 20. godina radaHrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet (Croatian Academic Research Network) danas je svečano proslavila 20. obljetnicu osnutka, a tom je prigodom ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo kako je CARNet danas vrhunska institucija čiji rad i djelovanje služe na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana.

"Što se tiče uspostave informatičke infrastrukture i svih projekata koji su kroz ovih 20 godina napravljeni, mislim da smo apsolutno prerasli granice Republike Hrvatske i svrstali se po pitanju informatike uz bok najrazvijenijim državama. Danas smo svjedoci jedne zaista vrhunske institucije na dobrobit sviju nas", istaknuo je ministar Fuchs čestitavši 20. obljetnicu osnutka CARNeta i 40. obljetnicu utemeljenja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE).

"Dvadeset je godina prošlo otkako su položeni temelji za CARNet kakvog danas znamo, a koji danas povezuje više od 2300 lokacija - škola, fakulteta, instituta i bolnica u Hrvatskoj, ima više od 650 tisuća krajnjih korisnika - učenika, studenata, profesora, te gotovo 90 tisuća registriranih .hr domena", rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

Posebno se osvrnuo na dva bitna pomaka koji su rezultat djelovanja CARNet-a - uspostavu prve internetske veze Hrvatske prema svijetu 17. studenoga 1992., čime je počelo doba interneta u Hrvatskoj, te, tri mjeseca poslije, 27. ožujka 1993. registraciju i početak rada nacionalne vršne internetske domene .hr. "Ta su nam dva datuma vrlo važna", dodao je.

Pokrenut prije 20 godina kao projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) radi osiguravanja najnaprednije informacijsko-komunikacijske infrastrukture u sustavu obrazovanja i znanosti, CARNet se u tih 20 godina razvio u središnje sredstvo uključivanja Hrvatske u moderno informacijsko društvo koje svojim korisnicima nudi više od 70 usluga.

Objašnjavajući misao vodilju utemeljitelja CARNeta, predsjednik Upravnog vijeća Ivan Marić je rekao kako je prvotni cilj bio načiniti infrastrukturu koja će omogućiti povezivanje hrvatskog obrazovnog sustava i znanstvenika s europskim znanstvenicima. No, svojim aktivnostima CARNet je do danas daleko nadmašio svoju prvobitnu ulogu, istaknuo je, dodajući da je on "uvijek bio, jest i treba ostati inovativni poligon".

Uz temeljnu aktivnost razvoja, izgradnje i održavanja najnaprednije informacijsko-komunikacijske mreže za hrvatsku akademsku i znanstveno-istraživačku zajednicu i sve ustanove iz sustava osnovnoga i srednjeg školstva, CARNet nudi mnoge usluge koje omogućuju brži i kvalitetniji proces obrazovanja i usvajanja novih znanja te napredne mrežne usluge. Posljednjih su godina pokrenuti mnogi projekti i usluge, među kojima se ističe projekt e-Otoci, u sklopu kojega je povezano 15 lokacija škola na malim udaljenim otocima, zatim projekt e-Student te nedavno pokrenut projekt e-Dnevnika.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika