03.10.2011. / 18:27

Autor: Hina

Splitskom rektoru Ivanu Paviću Upravni sud osporio treći mandat

Rektoru Sveučilišta u Splitu Ivanu Paviću Upravni sud RH osporio je pravo na treći mandat te je on za sutra najavio žurnu sjednicu Senata kako bi se imenovao obnašatelj dužnosti rektora.

Ivan PavićIvan PavićRektoru Sveučilišta u Splitu Ivanu Paviću Upravni sud RH osporio je pravo na treći mandat te je on za sutra najavio žurnu sjednicu Senata kako bi se imenovao obnašatelj dužnosti rektora.

Splitsko Sveučilište izvijestilo je danas kako je zaprimilo presudu Upravnog suda RH po kojoj je rektoru Paviću osporeno pravo na treći mandat.

"Protiv te presude podnijet će se tužba Ustavnom sudu RH te upotrijebiti ostali pravni lijekovi", navodi se u priopćenju Sveučilišta u Splitu.

Pavić je zbog legalnog postupka zatražio žurnu sjednicu Senata u utorak, 4. listopada, na kojoj će se imenovati obnašatelj dužnosti rektora dok mjerodavna tijela Republike Hrvatske ne donesu konačnu odluku, stoji na kraju kratkog priopćenja.

U svibnju 2010. Pavić je treći put zaredom izabran za rektora Sveučilišta u Splitu. Na sjednici Senata na kojoj se odlučivalo o tomu bila su sva 32 člana. Tada je Pavić tajnim glasovanjem dobio 24 glasa, njegov protukandidat Željko Domazet sedam, a jedan listić nije vrijedio.

Željko Domazet usprotivio se tome da se Pavić treći put kandidira za rektora tvrdeći kako je Zakonom o visokim učilištima određeno da mandat rektora traje četiri godine te da se na tu dužnost može birati najviše dva puta. Pavić je na te primjedbe uzvraćao tvrdeći kako se savjetovao s pravnim stručnjacima koji su mu potvrdili da se može kandidirati i za treći manadat.

Skupina profesora splitskoga Sveučilišta peticijom se usprotivila Pavićevoj kandidaturi za treći rektorski mandat, no prorektor za pravna pitanja tog sveučilišta Dragan Bolanča rekao je kako nema formalnopravnih zapreka za još jednu Pavićevu kandidaturu. Bolanča je ustvrdio kako je Pavić prvi rektorski mandat od 2002. do 2006. godine ostvario na temelju propisa iz 1993. godine i prije valjanog Statuta Sveučilišta u Splitu iz 2001. godine koji su, po njegovim riječima, prestali vrijediti 2003. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, i 2005. godine, kada je donesen novi Statut splitskoga Sveučilišta.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika