04.10.2011. / 09:07

Autor: Hina

Amanda Knox oslobođena, žrtva 'zaboravljena'

Sud je ukinuo presudu protiv Knox, koja je 2009. osuđena na 26 godina zatvora, i Sollecita, osuđenog na 25 godina, nakon što su neovisni forenzički istražitelji oštro kritizirali policijske DNK dokaze, rekavši da su nepouzdani

Amanda KnoxAmanda KnoxTalijanski žalbeni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu američkoj studentici Amandi Knox i njezinom bivšem dečku Raffele Sollecitu za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher 2007., i oslobodio ih nakon što su četiri godine proveli u zatvoru za djelo koje su od početka poricali, izvijestile su agencije.

Knox, 24-godišnjakinja rodom iz Seattlea, srušila se u suzama kada je porota proglasila da dokazi protiv njih dvoje nisu pouzdani. Ona i njezin bivši talijanski dečko Sollecito (27), vraćeni su nakon izricanje presude u zatvor u pratnji sudskih policajaca, gdje su uzeli svoje stvari i sat kasnije službeno pušteni na slobodu.

Obitelj Kercher u turobnom je raspoloženju saslušala presudu, koju je pročitao sudac nakon 11-satnog vijećanja osmočlane porote sa šest profesionalnih sudaca.

Ispred suda, više stotina promatrača različito je pozdravilo presudu, neki s odobravanjem, ali većina s negodovanjem i povicima "sramota, sramota".

Sud je ukinuo presudu protiv Knox, koja je 2009. osuđena na 26 godina zatvora, i Sollecita, osuđenog na 25 godina, nakon što su neovisni forenzički istražitelji oštro kritizirali policijske DNK dokaze, rekavši da su nepouzdani.

Polunago tijelo 21-godišnje Kercher, s više od 40 ubodnih rana i prerezanim grlom, pronađeno je 2007. u apartmanu u Perugi koji je dijelila s Knox. Tužitelji su u tvrdili da se radilo o seksualnom napadu i ubojstvu počinjenom pod utjecajem droge. Počinitelji su, prema optužbi - Knox, Sollecito i trećeoptuženi diler Rudy Guede, iz Obale Bjelokosti, osuđen na 16 godina zatvora nakon priznanja krivnje, a navodni motiv bilo je odbijanje Kercher da sudjeluje u orgiji.

Forenzički stručnjaci odbacili su policijske dokaze o tragovima DNK Knox i Kercher pronađenim na kuhinjskom nožu, koji je identificiran kao oružje napada. Također su utvrdili da su tragovi DNK Sollecita na grudnjaku žrtve mogli biti zagađeni. Obrana je tvrdila kako nema jasnog motiv ili dokaza koji bi optužene povezali sa zločinom, te da tužitelji lažno terete Knox kako bi ishodili osuđujuću presudu za ubojstvo.

Žalbeni sud je Knox proglasio krivom samo po optužbi za klevetu, zbog lažnog optuživanja za ubojstvo barmena Particka Lumumbe. Knox je po toj optužbi osuđena na tri godine zatvora, koje je izdržala tijekom žalbenog postupka. Lumumba, koji je oslobođen nakon provjere alibija, ranije je dobio građansku parnicu protiv Knox, uz 40.000 eura odštete.

Na raspravi u ponedjeljak, Knox je često gubila dah i borila se sa suzama dok je govorila na talijanskom obraćajući se poroti u prepunoj sudnici, ali je uspjela zadržati pribranost tijekom 10-minutnog istupa.

"Izgubila sam prijateljicu na najgori, najbrutalniji, većini neobjašnjiv način. Ja plaćam svojim životom za djelo koje nisam počinila", rekla je za ubojstvo 21-godišnje Meredith Kercher.

"Ja nisam promiskuitetna zavodnica. Nisam nasilna ... ja nisam ubila, nisam silovala, nisam bila tamo, nisam bila prisutna", rekla je Knox u sudnici.

Snažna kampanja lobiranja obitelji Knox odigrala je veliku ulogu u promjeni javne percepcije Amande, koja je u ranijim medijskim izvješćima opisivana kao partijanerica, promisukuitna "Foxy Knoxy", dok su je tužitelji opisali kao hladnokrvnu, seksom opsjednutu đavolicu, koja je bila glavni pokretač ubojstva.

"Svakog sam se dana u zatvoru osjećao kao mrtav. Ja nikada nisam povrijedio nikoga, nikada u svom životu", kazao je u ponedjeljak Sollecito u svome obraćanju poroti.

Tužitelji mogu uložiti žalbu na oslobađajuću presudu pred najvišim talijanskim sudom, no u ponedjeljak navečer nisu objavili planiraju li to učiniti.

Ispred suda su izricanje presude pratile stotine novinara i brojni televizijski kombiji, koji su se tamo utaborili prije više od tjedan dana. Stotinu novinara pratilo je izricanje presude u samoj sudnici.

Slučaj Knox pratio je veliki publicitet diljem svijeta, a posebno u SAD-u, pa su najveće američke TV mreže izravno prenosile izricanje presude, koje se odvijalo neuobičajeno kasno za europska mjerila, oko 22 sata po lokalnom vremenu.

"Zahvalni smo što je Amandina noćna mora završena. Patila je četiri godine zbog zločina koji nije počinila", rekla je na stubištu suda Amandina sestra Deanna Knox, uz uzvike odobravanja okupljenih.

Ona je zahvalila sestrinim odvjetnicima i "ljudima koji su si uzeli vremena kako bi istražili slučaj i uvidjeli da su Amanda i Raffaele nevini", te svima koji su podupirali obitelj Knox.

Obitelj ubijene Kercher, koja je u velikoj mjeri ostala bez pozornosti, kazala je kako je užas zločina izgubljen u medijskom cirkusu i fokusiranju na Knox.

"Meredith je uglavnom zaboravljena u svemu tome. Nije puno rečeno o tome što se ustvari dogodilo i bit će teško zadržati živo sjećanje na nju", rekla je njezina sestra Stephanie Kercher novinarima. Stephanie Kercher i njezina majka Arline izrazile su zadovoljstvo s prvostupanjskom presudom, a žalbenu presudu nisu odmah komentirale.

U Washington je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kazala da "SAD cijeni pozorno razmatranje predmeta unutar talijanskog pravosudnog sustava". Američko veleposlanstvo u Rimu nastavit će pružati konzularnu pomoć Knox i njezinoj obitelji, dodala je Nuland.

CNN je izvijestio da će Amanda Knox u utorak ujutro, s obitelji, otputovati za SAD.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika