04.10.2011. / 13:26

Autor: Totalsport

Andrej Kiriljenko potpisao za CSKA

Želim istaknuti da ću sav zarađeni novac poslati u zakladu "Kiriljenko kids foundation". Taj će novac pomoći dječjim bolnicama, sportskim školama, sportskim veteranima i košarkašima koji su postali osobe s invaliditetom - veli Kiriljenko

Andrej Kiriljenko Andrej Kiriljenko Ruski košarkaš Andrej Kiriljenko ponovno će odjenuti dres moskovskog kluba CSKA nakon godina provedenih u NBA-u.

Ugovor s vođom ruske reprezentacije potpisan je na tri godine s opcijom povratka u NBA ligu čim dođe do prekida štrajka u istoj. Kiriljenko je prošao liječnički pregled u ponedjeljak, a danas (utorak) bi trebao odraditi prvi trening sa svojom "novom" momčadi. Kiriljenko je karijeru započeo kao 16-godišnjak u ruskom klubu St. Petersburgu, a za CSKA je potpisao godinu dana nakon toga. Proveo je dvije godine u vojsci nakon čega je izabran u prvoj rundi NBA drafta od strane Utah Jazza. U istoj je proveo 10 sezona u kojima je bio suigrač legendarnim "jazzerima" Karlu Maloneu i Johnu Stocktonu, te je jedne godine izabran u najbolju obrambenu momčad lige.

Na Eurobasketu 2007. godine Kiriljenko je predvodio Ruse do zlata, šokiravši domaćina Španjolsku u finalu. Na istom je proglašen za igrača tunira, a kasnije i za najboljeg europskog igrača. Na ovogodišnjem izdanju Eurobasketa u Litvi Rus je predvodio svoju reprezentaciju do bronce, te je izabran u najbolju momčad turnira po njegovom završetku. Kiriljenku je ugovor s Utahom istekao u srpnju ove godine, a u ugovoru s CSKA ima opciju povratka u NBA ligu u roku mjesec dana od završetka "lockouta". Ukoliko u zadanom roku ne pronađe novi klub Rus će morati ostati u CSKA-u do kraja sezone.

- Po meni se ne bi trebali uzimati NBA igrači na vrijeme "lockouta", jer kada dođe kraj istog oni se vraćaju, a vi ne znate što možete očekivati dalje od svoje momčadi. Ali, za sve postoji iznimka i Kiriljenko je ta iznimka. On je ruska zvijezda, te Rusiji znači isto ono što Nowitzki Njemačkoj ili Pau Gasol Španjolskoj. Odrastao je ovdje i igrao za ovaj klub niz godina. Trebat će nam vremena da ga ukomponiramo u naš sustav igre i nadam se da će za to biti dovoljna dva-tri tjedna - izjavio je trener ruskog kluba Jonas Kazlauskas.

- Drago mi je da sam se vratio u momčad u kojoj sam proveo adolescentske dane. Drago mi je da ću imati priliku igrati za ruske navijače, prijatelje i rođake. Želim istaknuti da ću sav zarađeni novac poslati u zakladu "Kiriljenko kids foundation". Taj će novac pomoći dječjim bolnicama, sportskim školama, sportskim veteranima i košarkašima koji su postali osobe s invaliditetom - veli Kiriljenko.

Vezane vijesti

PBL: CSKA i bez Kirilenka uvjerljivo do 2-0

PBL: CSKA i bez Kirilenka uvjerljivo do 2-0

Košarkaši moskovskog CSKA poveli su protiv Himkija s 2-0 u finalnoj seriji ruskog prvenstva (PBL). Ovoga su puta bez pomoći Andreja Kirilenka slavili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika