04.10.2011. / 13:53

Autor: Hina

Slovenska tvrtka za štedljivi zrakoplov dobila nagradu NASA-e

Ultralaki putnički zrakoplov "Taurus G4", koji je konstruirala mala tvrtka iz slovenskog mjesta Ajdovščina sa 100 zaposlenih, pobijedio je na natječaju američke svemirske agencije NASA za energetski najštedljiviju letjelicu, objavili su u utorak slovenski mediji.

Foto: NASA/Bill IngallsFoto: NASA/Bill IngallsUltralaki putnički zrakoplov "Taurus G4", koji je konstruirala mala tvrtka iz slovenskog mjesta Ajdovščina sa 100 zaposlenih, pobijedio je na natječaju američke svemirske agencije NASA za energetski najštedljiviju letjelicu, objavili su u utorak slovenski mediji.

Ivo Boscarol, vlasnik i direktor tvrtke "Pipistrel", koja važi za jednu od najuspješnijih slovenskih tvrtki s područja visoke tehnologije, izjavio je za Slovensku televiziju da su u užoj konkurenciji za nagradu od 1,3 milijuna dolara, koju NASA dodjeljuje svake godine za energetski najštedljivije modele, bila četiri zrakoplova. Taurus G4 je bio najbolji jer je imao najmanju potrošnju goriva u odnosu na broj putnika u zrakoplovu i dužinu leta.

"Granicu smo uspjeli pomaknuti na više od 400 milja na putnika i na galon goriva", rekao je Boscarol za Slovensku televiziju u telefonskom razgovoru iz Santa Rose u Kaliforniji, gdje je primio nagradu.

Tajna tako niske potrošnje je u električnom pogonu zrakoplova kojega u zraku drži 450 kilograma litijevih baterija.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika