04.10.2011. / 14:06

Autor: Deutsche Welle

Grčka promašuje zacrtane ciljeve

Najnoviji podaci iz Grčke govore da ova zemlja neće ostvariti zacrtane mjere štednje. Burze reagiraju padom vrijednosti indeksa. Ali grčki ministar financija upozorava: njegova zemlja ne smije postati žrtveni jarac.

George PapandreouGeorge PapandreouGrčka ponovno ne može ispuniti svoje ciljeve štednje i na taj način izaziva novu neisgurnost na tržištima. Stoga su partneri zaprijetili strožijim uvjetima za nove kredite i zbog toga će Grčka i dalje čekati na odluku o pružanju novih kredita. Ipak, postoji razloga za nadu. Prema navodima diplomata Europske unije, bilo bi prerano već sada otpisati Grčku. To je i poruka sa sinoćnjeg (3.10.) sastanka ministara financija zemalja eurozone u Luksemburgu.

Grčkoj bez nove tranše financijske pomoći od osam milijardi eura kojeg bi morala dobiti najkasnije od kraja listopada, prijeti stečaj. No odluku o isplati ovog kredita ministri zemalja eurozone i dalje odgađaju, jer sumnjaju u odlučnost štednje kod Grka. Sada se čeka na izvješće stručnjaka. Trenutno u Ateni boravi trojka koju čine predstavinici Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a. Oni će izračunati i procijeniti u kojoj je mjeri recesija grčkog gospodarstva odgovorna za veći proračunski deficit. Tek tada će biti jasno, je li pad gospodarstva pravi krivac.

Venizelos: Grčka nije žrtveni jarac eurozone

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos u Luksemburgu se branio od kritika i optužbi : "Grčka je zemlja koja ima strukturne probleme, ali ona nije žrtveni jarac za eurozonu" naglasio je ministar dodajući kako vlada u Ateni ispunjava zahtjeve koje su postavile zemlje i institucije EU-a. Ali ne baš u potpunosti: prema sadašnjim podacima proračunski deficit Grčke na kraju godine neće iznositi planiranih 7,6 posto već 8,5 posto, a da bi od Europljana u MMF-a dobila program pomoći u visini od 110 milijardi eura, vlada u Ateni mora ispuniti vrlo stroge zahtjeve.

Zbog mjera štednje već tjednima se u Grčkoj štrajka i prosvjeduje. Premijer Giorgios Papandreou već dva puta je ponudio svoju ostavku, prenose mediji pozivajući se na vladine krugove u Ateni, no glasnogovornik grčke vlade takve napise je je ocijenio kao "gluposti".

Čeka se na izvješće troike

Euroskupina nije htjela donositi zaključke zbog toga što Grčka nije ispunila zacrtane ciljeve štednje, izjavio je povjerenik Olli Rehn. On je poručio kako sada treba pričekati izvješće troike koja provjerava grčke napore štednje. Stoga ministri nisu željeli donijeti odluku o tome, hoće li Grčka dobiti idući kreditni obrok.

Ministri su vijećali i o proširenju kriznog fonda za članice eurozone koje se nalaze u financijskim problemima. Pri tome je riječi bilo i o pitanjima vezanim uz drugi obrok isplate kredita Grčkoj, primjerice o sigurnosnim jamstvima za kredite koje je tražila Finska.

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Sarkozy namjeravaju se sastati u nedjelju, dan prije dvodnevnog sastanka na vrhu Europske unije koji počinje 17. listopada. I na tom sastanku dužnička kriza bit će središnja tema razgovora.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika