04.10.2011. / 14:31

Autor: Deutsche Welle

Loša vijest za europske nogometne klubove

Na europskom Pay-TV tržištu uskoro bi mogle uslijediti radikalne promjene. Prodaja prava prijenosa nogometnih utakmica u dosadašnjem obliku nije u skladu s važećim pravnim normama Europske unije. Što to znači za klubove?

Što televizijski prijenosi znače za nogometaše i klubove?Što televizijski prijenosi znače za nogometaše i klubove?Karen Murphy je vlasnica jednog puba u engleskom Portsmouthu. I vrlo dovitljiva poduzetnica. U svom ugostiteljskom objektu gospođa Murphy je prikazivala Pay-TV utakmice engleske nogometne lige, ali za to nije koristila decoder-karticu britanske Pay-TV postaje BSkyB koja je vlasnica prava prijenosa Premier Leaguea u toj zemlji.

Karen Murphy je nabavila karticu iz Grčke. Od jedne postaje koja je za područje Grčke kupila prava prijenosa možda i najbolje nogometne lige na Zemlji, gospođa Murphy je jednostavno uvezla satelitski decoder. I 2007. počela prikazivati prijenose (uživo) Premier Leaguea.

Važan detalj u ovoj priči su troškovi. Decoder-kartica iz Grčke je puno jeftinija nego kartica BSkyB-televizije. Gospođa Murphy je godišnje uštedjela oko 6.000 eura (5.200 britanskih funti). I dobila poziv na sud.

Nakon što je saznala za poslovni potez gospođe Murphy, engleska nogometna liga (Football Association Premier League, FAPL), koja posjeduje ekskluzivna prava prijenosa je podigla tužbu protiv ugostiteljice. Pravni spor je trajao nekoliko godina i danas (4.10.) je Sud Europske unije (CURIA) u Luxembourgu donio presudu.

Žalba na presudu nije moguća, ona je automatski pravomoćna - i stupa na snagu na tlu Europske unije. Karen Murphy, vlasnica puba iz Portsmoutha pobijedila je pred sudom. U procesu koji su neki nazivali "borba Davida protiv Golijata".

Očekuju se "radikalne" promjene

Odluka Suda bi mogla prouzročiti velike, u prvim se komentarima kaže čak i "radikalne", promjene u praksi prodaje lukrativnih prava na prijenos nogometnih utakmica. Pojednostavljeno rečeno, CURIA u presudi argumentira da postojeća praksa prodaje ekskluzivnih TV-prava nije u skladu s važećim pravom Europske unije, te da ona krši temeljno načelo slobodnog "protoka" usluga na tlu Europske unije.

Luksemburški suci omogućuju gledateljima da ubuduće mogu izabrati preko kojeg ponuđača žele gledati prijenose susreta svojih omiljenih klubova. Uz nacionalne, oni mogu koristiti i usluge Pay-TV ponuđača iz inozemstva. A oni su u pravilu znatno jeftiniji od npr. engleskog ili talijanskog.

Odluka luksemburškog suda, vrlo je izvjesno, imati će posljedice i na buduću ponudu Pay-TV postaja na tlu EU-a. Posebice u onim ligama koje su na glasu kao vrlo atraktivne. U Njemačkoj utakmice Bundeslige ekskluzivno prenosi Sky, a mnogi fanovi ih gledaju u svojim domovima ili u ugostiteljskim objektima. U tzv. "sportskim barovima" koji masno plaćaju za ta prava.

Hoće li njemački ugostitelji ubuduće kupovati kartice iz neke "jeftinije" zemlje? Ako hoće, što to znači za klubove? Za njih je presuda definitivno loša vijest. Oni profitiraju od prodaje medijskih prava: što je veća cijena, više se milijuna nađe u klupskoj blagajni. Za velike europske klubove poput madridskog Reala, FC Barcelone, Manchester Uniteda ili AC Milana prihodi od Pay-TV postaja su vrlo važan dio proračuna.

Od tog se novca kupuje zvijezde, koje privlače zanimanje gledatelja, a što je više gledatelja, veću je cijenu za nogomet neka TV-postaja spremna platiti.

Inozemna konkurencija je jeftinija

Po mišljenju FAPL-a (Football Association Premier League), potez vlasnice puba je bio nedvosmisleno kršenje postojeće konstrukcije tzv. "teritorijalne ekskluzivnosti". BSkyB je već i prije presude najavio da će zahtijevati "financijsko prilagođavanje ugovora s Premier Leageom) na nove okolnosti. To znači: manje novca za prava prijenosa engleskog nogometa.

Jeftina konkurencija iz inozemstva ugrožava refinanciranje ogromnih svota koje se izdvajaju za ta prava. BSkyB po sezoni za prava prijenosa u Engleskoj plaća puno novca.

Po nepotvrđenim medijskim izvještajima, BSkyB je proteklih godina za prijenos 92 utakmice Premier Leaguea uživo plaćao oko 580 milijuna eura godišnje. U Njemačkoj Sky (nekadašnji Premiere) za prava prijenosa svih utakmica plaćao je otprilike dva puta manje. Engleske mušterije za Pay-TV ponudu mjesečno su morali izdvojiti između 50 i 70 eura. Njemačka pretplata je jeftinija.

Bundesliga ili Premier League do sada su prava na nacionalni nogomet mogli prodavati u svakoj zemlji Europske unije pojedinačno, i u svakoj zemlji su dobro zarađivali. Opstanak tog modela nakon današnje presude je upitan.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika