04.10.2011. / 15:04

Autor: Ivan Pandžić

Može li nas spasiti Vladin apel investitorima?

Istraživanje o tome što investitori očekuju, koliko su spremni ući u rizičnije investicije i koje su im najveće brige je provedeno na 300 investitorira, od kojih su 142 u zemljama Europe

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Dok se za sljedeći tjedan najavljuje veliki Vladin investitorski skup Invest Croatia 2011. koji se već predstavlja kao spas za Hrvatsku ekonomiju i nikad niže strane investicije, međunarodni nekretninski konzultant Colliers international danas je objavio svoje istraživanje po kojem se Hrvatska još na marginama velikih institucionalnih ulagača. Istraživanje o tome što investitori očekuju, koliko su spremni ući u rizičnije investicije i koje su im najveće brige je provedeno na 300 investitorira, od kojih su 142 u zemljama Europe. Radi se o velikim nekretninskim fondovima i tvrtkama koje ulažu u objekte za koje vjeruju da im dugoročno mogu donijeti stabilan prihod.

U Europi, čak 57 posto investitora tvrdi se od početka godine njihova sklonost ka riziku nije povećala, tj. da žele ulagati samo u vrhunske nekretnine. To primjerice znači da su svoj novac spremni staviti na kupovinu zgrade na vrhunskoj lokaciji,u potpunosti popunjene zakupcima. Osim toga, još 49 posto smatra da nemaju dovoljno kvalitetne projekte u koje mogu uložiti, što znači da se novac ne investira iako bi čak 64 posto željelo proširiti svoj portfelj.

„U Hrvatskoj svjedočimo preslikavanju trendova iz Europe. Dugoočekivana najava ulaska u Europsku uniju nije dovela do očekivanog porasta interesa investitora za hrvatsko tržište nekretnina. Neosporno je kako ulazak u Europsku uniju ima pozitivan efekt u smislu smanjenja rizika države, ali trenutačna ekonomska realnost naglašava strukturalne probleme Unije i dovodi u pitanje njenu opstojnost, a Hrvatska i pitanje njenog ulaska ostaje na marginama. Jedan od najčešćih razloga za percipirani povećani rizik Hrvatske leži u veličini tržišta i mogućnosti izlaza iz investicije, odnosno u nerazvijenosti investicijskog tržišta nekretnina. Tu nismo izolirani te dijelimo sudbinu Slovenije u smislu izostanaka velikih institucionalnih igrača." kaže Renata Suša, direktorica odjela Investicija, procjena i savjetovanja Colliers Internationala.

U Colliersu ističu da hrvatska nema vrhunskih nekretnina jer nas je kriza pogodila u ranoj fazi razvoja tržišta, pa to dodatno priječi dolazak investitora.

"Preduvjet razvoja takvih projekata i dolazak investitora leži u promjeni imidža Hrvatske i re-pozicioniranju našeg tržišta na europskoj investicijskoj karti, za što jedinu nadu daje očekivano povećanje transparentnosti političkih i poslovnih procesa te značajno poboljšanje temeljne političke i zakonodavne infrastrukture. Taj proces opet iziskuje dubinske i strukturalne reforme i promjene pristupa na svim razinama vlasti." nastavlja i Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Dodaje i da se investitorima moraju pripremiti kvalitetni projekti koji su sigurni i osiguravaju im stopu povrata. "Takvi kod nas mogu proizaći isključivo iz velikih portfelja poput državnog ili vojnog za čije je upravljanje i konsolidaciju već lansirano nekoliko inicijativa, ali bezuspješno" poručuje Likan. Dodatno, hrvatskoj na ruku ne ide niti činjenica da je čak 85 posto europskih investitora rekao da im je trošak financiranja nekretnina jednak ili viši, što znači da nije pala cijena novca za investicije. U Kanadi, čak 68 posto investitora je reklo da je trošak duga pao.

"Nadolazeći novi investicijski val razvoja komercijalnih nekretnina, u koje uključujemo i hotelijerstvo i turizam, očekujemo u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Ukoliko Hrvatska ne uskoči u taj vlak, opravdana je bojazan da ćemo još dulje vrijeme privlačiti gotovo samo investitore sklone visokom riziku, odnosno one koje karakterizira spremnost platiti izrazito niske vrijednosti i s visokim očekivanjima povrata" zaključuje Likan.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.10.11. 15:24

Još samo Jadranka i njeni ministri-trabanti nije uopće svjesna da dok su oni na vlasti sa svim svojim arsenalom gluposti i nerazumjevanja te urođenom kletomanijom,nema nikoga pametnog a sa dovoljno novca koji bi pod tim okolnostima investirao u takvo okruženje.Ali da je pametna i vidjela bi to.Kako nije pametna,glupost upravlja njenim potencijalima a to je glavna zapreka dolasku kapitala na ovo područje.I tako to ide već 20 godina.


registracija
3/6/11

skaraica, 04.10.11. 15:25

Da,naravno,sve je riješeno.


registracija
17/8/11

foringas, 04.10.11. 15:37

u dvadeset godina koliki je to seminar? mađari nisu imali ni jedan seminar več su olabavili zakonske prepreke, maknuli birokratske šmokljane i imaju takve investicije, koje su več istekle ili još malo pa ističu, tj. bit če sve mađarsko. tko još vjeruje hrvatskoj, tko Jadranki Kosor i HDZ-u? tko če još investirati u toj krizi i pogotovo u hrvatsku?


registracija
21/2/11

skyway, 04.10.11. 17:58

Klan organizira seminar o nasem trosku, e da bi nam pokazao kako nam jos nije dovoljno prasine u oci...Boze cuvaj Hrvatsku od HDZ!


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 04.10.11. 18:13

Ne treba spasioca spašavati.
Hrvatska je obećana zemlja gdje već duže vrijeme teku med i mlijeko.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika