04.10.2011. / 16:17

Autor: Hina

'Za optužnice sam saznala iz medija'

Premijerka Jadranka Kosor o optužnicama koje su iz Beograda stigle protiv 44 hrvatska državljana doznala je iz medija, rekla je danas nakon otkrivanja spomenika na mjestu masovne grobnice kod Oštrog vrška u općini Plitvičkim Jezerima.

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor o optužnicama koje su iz Beograda stigle protiv 44 hrvatska državljana doznala je iz medija, rekla je danas nakon otkrivanja spomenika na mjestu masovne grobnice kod Oštrog vrška u općini Plitvičkim Jezerima.

Na novinarsko pitanje je li točno da nije znala da su optužnice iz Beograda stigle 10. kolovoza, kada ih je primio ministar Bošnjaković, odgovorila je kako je činjenica da je kao predsjednica vlade doznala kad i novinari, dakle iz medija.

Premijerka je rekla da je tada hitno sazvala sastanak na kojem su se dogovorili o konkretnim potezima i donošenju zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ i Republike Srbije.

"Time ćemo poslati jasnu poruku da je toga dosta i da je nepodnošljivo više očekivati optužnice protiv hrvatskih branitelja koji su branili Hrvatsku i Vukovar i koji su većinom bili žrtve srpskih logora, srpskih kazamata, a da bi 2011. godine za njih dobili optužnice", istaknula je Kosor.

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je danas da premijerka Kosor nije bila upoznata sa srbijanskim optužnicama za ratne zločine protiv hrvatskih državljana koje je to ministarstvo, kako navode, zaprimilo 10. kolovoza, obradilo 14. rujna i idući dan proslijedilo mjerodavnim općinskim sudovima radi uručenja.

Na pitanje novinara o tome je li praksa da političar protiv političara zbog rasprave u Hrvatskome saboru podiže tužbu, Kosor je odgovorila da je HDZ podigao tužbu protiv Željka Jovanovića i da tu nema što dodati osim da se ni ona ni HDZ "ne boje ni Željka Jovanovića ni njemu sličnih čiji je jedini program mržnja".

Na pitanje je li iz Bruxellesa stigao odgovor vezan uz MOL, Kosor je odgovorila da nije budući da je u Bruxelles tek nedavno poslan prijevod izmjene Zakona o privatizaciji Ine i s tim u vezi njezino pismo Barrosu.

"Očekujemo odgovor. Reakcije su dobre jer mi kao zemlja koja će sutra biti i članica Europske unije sve svoje aktivnosti temeljimo na tome da se o svemu moramo dogovarati i međusobno usklađivati. Vjerujem da će Bruxelles prepoznati da je u temelju svake države zaštita nacionalnih interesa i borba protiv korupcije", što su, uostalom, i temelji Europske unije i Pravnih stečevina EU, rekla je.

Premijerka očekuje razgovore na koje će se po potrebi odazvati i naši pravni stručnjaci i stručnjaci za energetiku koji su sudjelovali u tom poslu, a po potrebi odazvat će se i ona osobno i članovi vlade.

Na pitanje hoće li Hrvatska nabaviti nove zrakoplove i kojim novcem, premijerka je odgovorila da je u programu HDZ-a za parlamentarne izbore predviđeno i osnaživanje Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.10.11. 21:46

'Za optužnice sam saznala iz medija'! fala ti bože da si pismena. inače još ne bi znala. i o remetincu i njegovim gostima znaš samo iz medija!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika