04.10.2011. / 19:24

Autor: Hina

Grčka vlada bezuspješno poziva na jedinstvo

Ljutiti prosvjednici u utorak su blokirali grčka ministarstva ne obazirući se na poziv ministra financija javnosti da prihvati oštre vladine mjere potrebne za postizanje fiskalnih ciljeva i da Grčka izbjegne stečaj uslijed svog golemog duga.

Evangelos VenizelosEvangelos VenizelosLjutiti prosvjednici u utorak su blokirali grčka ministarstva ne obazirući se na poziv ministra financija javnosti da prihvati oštre vladine mjere potrebne za postizanje fiskalnih ciljeva i da Grčka izbjegne stečaj uslijed svog golemog duga.

Svjetska financijska tržišta su u padu otkako je u nedjelju Atena rekla da zbog recesije dublje od očekivane neće ispuniti zacrtani deficit za 2011. bez obzira na mjere štednje.

Uslijed strahova od dužničkog sloma atenska burza je u utorak zabilježila najniže vrijednosti u posljednjih 18 godina. Dionice grčkih banaka pale su i za 9,5 posto. Euro je u odnosu na dolar na najnižoj razini u posljednjih devet mjeseci a na jen u posljednjih deset godina.

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos u utorak je rekao da bi čak i novi predviđeni deficit za 2011. od 8,5 posto BDP-a mogao biti veći za još 0,5 posto ukoliko se javnost ne ujedini iza njegovih nepopularnih planova.

No nacionalnog jedinstva i solidarnosti u Grčkoj nema mnogo. Mnoge mjere parlament tek treba prihvatiti a grčki sindikati, koji im se žestotko protive, nadaju se da će idućih tjedna štrajkovima i prosvjedima oslabiti odlučnost vlade.

Za srijedu je planiran veliki nacionalni štrajk a predvodi ga sindikat javnog sektora koji zastupa 500.000 radnika.

Blokada vladinih zgrada u utorak, među kojima i zgrada ministarstva financija, rada, poljoprivrede i razvoja, uslijedila je nakon sličnih prosvjeda prošlog tjedna kada su javni zaposlenici pokušali omesti razgovore između vlade i inspektora EU-a i MMF-a. Policija je rekla da je u utorak bilo ometanja rada ministarstava ali da rad nije prekinut.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 04.10.11. 20:50

Katastrofa, ali ista se sprema i nama.
sites.google.com/site/financijskisustav/posljedice-privatizacije
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


registracija
30/11/10

jato, 05.10.11. 07:13

Hmmm, pozivaju na jedinstvo a političari su upropastili zemlju i sad neka radnici budu jedinstveni i nek ispaštaju, malo sutra.
Desi li se slično kod nas ja sam za najstrože mjere prema političkim močnicima.


registracija
17/6/05

torpedo, 05.10.11. 09:11

Politicare biraju na izborima - dakle placanje racuna za lose odluke izabranih politicara je na biracima (isto kao i u HR).
No, zanimljivo je da su Grcima svi drugi krivi osim njih samih (od vlastitih politicara, te obavezno Merkel i Sarkozy).
Pa sto ste posudjivali novac ako niste u stanju ga vratit?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika