04.10.2011. / 19:35

Autor: Deutsche Welle

Nobelova nagrada za istraživanje eksplozija zvijezda

Nobelovu nagradu za fiziku 2011. godine dobivaju tri znanstvenika: Saul Perlmutter (SAD), Brian P. Schmidt (Australija i SAD) i Adam G. Riess (SAD). Oni su otkrili ubrzano širenje svemira.

Znanstvenici su istraživali eksplozije supernoveZnanstvenici su istraživali eksplozije supernoveOva trojica znanstvenika su neovisno istraživali eksplozije jedne vrste vrlo udaljenih zvijezda, takozvane Ia supernovae. Radi se o zvijezdama koje su teške kao naše Sunce, a veličina im otprilike odgovara Zemlji. Patuljasta zvijezda pritom upija materiju jedne velike zvijezde u njezinoj blizini sve dok ne dosegne kritičnu granicu kod koje kolabira zbog svoje prevelike mase. Rezultat je eksplozija koja obično jače svijetli nego čitava jedna galaksija.

Ali, kod pedesetak eksplozija supernova koje su istraživali nagrađeni znanstvenici utvrđeno je da je jačina svjetla koje dođe na Zemlju puno slabija nego što se očekivalo. Daljnja znanstvena istraživanja donijela su objašnjenje: svemir se ne samo širi, nego se širi sve većom brzinom. To je otkriće za koje su ova trojica znanstvenika dobila najprestižnije znanstveno priznanje - Nobelovu nagradu. Svota od deset milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijun eura) neće, međutim, biti podijeljena na tri jednaka dijela. Polovica će pripasti Saulu Perlmutteru (Lawrence Berkeley National Laboratory), a drugu polovicu dijele Brian P. Schmidt (Australian National University, Weston Creek) i Adam G. Riess (John Hopkins University, Baltimore).

Svemir još nepoznat

Otkriće je objavljeno 1998. godine. Da se svemir širi bilo je poznato već stotinjak godina, ali da se širi sve većom brzinom, to je bila novina vrijedna Nobelove nagrade. Nagrađeni znanstvenici su „razotkrili svemir koji je u velikoj mjeri znanosti još nepoznat", konstatirao je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Schmidta je vijest o Nobelovoj nagradi zatekla u Canberri, oko 21 sat po lokalnom vremenu. Priznao je da to nije očekivao i da mu se „noge tresu" te najavio da najprije želi odspavati, a tek idućeg dana slaviti. Riess je podsjetio kako su bili šokirani kad su došli do rezultata da se svemir širi ubrzano. I Perlmutter je bio iznenađen nagradom, kako je priznao agenciji AP. Podsjetio je da su on i njegove kolege mjesecima provjeravali rezultate do kojih su došli jer su bili uvjereni da se radi o pogrešci. „Nakon više mjeseci konačno povjeruješ", zaključio je Perlmutter.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika