Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Nimalo spektakularna borba protiv svemirskih osvajača

Visokobudžetna ekranizacija SF-romana L. Rona Hubbarda, utemeljitelja scijentologije, doista je vrlo slab film koji je jedna od najvećih mrlja u karijeri Johna Travolte

Ocean's ElevenOcean's ElevenVIDEORECENZIJA: ‘BOJNO POLJE: ZEMLJA’

Dvije i pol godine poslije premijere u američkim kinima, film “Bojno polje: Zemlja”, jedan od najvećih hollywoodskih promašaja u posljednjih desetak godina, pojavio se ovih dana u domaćim videotekama. Svakom iole upućenijem filmofilu dobro je poznato kakav glas uživa taj nesuđeni blockbuster: s prosječnom ocjenom 2,3 nalazi se na rubu plasmana među 100 najgorih filmova svih vremena po glasovima korisnika Internet Movie Databasea (pritom je najgore ocijenjeni visokobudžetski hollywoodski projekt), a prošle je godine “ovjenčan” sa sedam Malina (od ukupno osam nominacija). Takva reputacija nije nezaslužena, ali ipak je malčice pretjerana: film je doista vrlo slab, ali, ruku na srce, u posljednjih nekoliko godina iz Hollywooda su izašli i manje podnošljivi uradci.
“Bojno polje: Zemlja” ekranizacija je romana L. Rona Hubbarda, SF-pisca koji je izvan krugova poklonika žanra poznatiji kao utemeljitelj kontroverzne religije scijentologije. Jedan od najpoznatijih svjetskih scijentologa, John Travolta, pokušavao je producirati filmsku adaptaciju praktički od izdavanja knjige početkom osamdesetih, no to mu je napokon uspjelo tek nedavno, kada su iza projekta stala producentska poduzeća Morgan Creek i Franchise Pictures, osiguravši 73 milijuna dolara. Travolta, koji je potpisan kao jedan od producenata filma, odustao je od dugogodišnje namjere da glumi junaka priče Jonniea Goodboya Tylera, te se odlučio za ulogu glavnog negativca, Terla, pripadnika izvanzemaljske rase Psychloa, koji su zauzeli Zemlju i porobili čovječanstvo, pretvorivši ljude u životinje.
Zbivanja u filmu pokrivaju otprilike prvu polovicu zapleta Hubbardova romana, prateći kako opaki Terl odluči iskoristiti srčanog Jonnieja (glumi ga ne osobito karizmatični Barry Pepper) kao figuru u svome planu da se domogne zlata (zbog kojeg su Psychloi, zapravo, i okupirali naš planet), no Jonnie iskoristi priliku da organizira pobunu ljudskog roda protiv nemilosrdnih okupatora. Zaplet je u svakom pogledu krajnje trivijalan, a redatelj Roger Christian (najpoznatiji mu je prijašnji film “Nostradamus” iz 1994.) izlaže ga šarlatanskim stilom, s nakošenim kadrovima, nepotrebnom upotrebom slowmotiona, te “posuđivanjem” rješenja iz autentičnih hollywoodskih SF spektakala poput “Ratova zvijezda”. Pritom, razina vizualnih efekata jedva je korektna, no to je još i dobro prema glumačkim ostvarenjima, koja su istinski grozna: Travolta je posve zasluženo osvojio Malinu za najgoru ulogu, no djelitelji te zločeste “nagrade” mogli su mirne duše uvesti i posebno “priznanje” za cjelokupni glumački ansambl. Ukratko, s obzirom na reputaciju, jedino je razočaranje što “Bojno polje: Zemlja” nije zabavno slab film, nego tek bezlična gnjavaža.

Ocean’s Eleven
Issa

Malo tko bi još prije samo dvije-tri godine mogao pretpostaviti da će Steven Soderbergh postati jedan od vodećih holywoodskih hitmakera, no poslije velikog uspjeha “Erin Brockovich” i “Traffica” nekadašnji je art-wunderkind kompletirao komercijalni hat-trick s novom verzijom svojedobno vrlo popularnog krimića o skupini provalnika koja izvodi precizno isplaniranu pljačku kockarnica u Las Vegasu. “Ocean’s Eleven” pritom nije samo tržišni Soderberghov trijumf: iako manje “ozbiljan”, film je režiran s mnogo više stila i elegancije nego “Erin” ili “Traffic”, i spada u vrhunac dosadašnjeg redateljeva opusa. Naravno, raspoloženi glumački ansambl, predvođen karizmatičnim Clooneyjem, bitno pridonosi ukupnom vrlo povoljnom dojmu.
S obzirom na razinu produkcije, DVD-izdanje moglo je biti i sadržajnije; najzanimljiviji prilog na disku je zajednički audiokomentar Soderbergha i scenarista Teda Griffina. (I. S.)

Ocean’s Eleven, am. krimić, 2001.
R: Steven Soderbergh GL: George Clooney, Matt Damon, Andy Garcia, Brad Pitt, Julia Roberts

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Obitelj čudaka
Continental Film

Novi film Wesa Andersona, jednog od najoriginalnijih suvremenih američkih autora, prošle je zime postigao iznenađujuće solidnu gledanost u američkim kinima (više od 50 milijuna dolara utrška), no u većini ostalih teritorija, pa tako i u nas, ostvarivao je marginalne rezultate. Andersonov osebujan autorski svijet i vrlo ekscentrični smisao za humor očito nisu za svačiji ukus, tako da, ako niste na njegovoj “valnoj duljini”, film vjerojatno može biti iritantan. Za moj pojam, Anderson zadivljujuće inventivno izlaže priču o egoističnom bivšem odvjetniku (Gene Hackman) koji se želi vratiti obitelji od koje se otuđio, fino gradeći dramski složene situacije i odnose među protagonistima, te ispod “pomaknute” površine majstorski oblikuje iznimno bogati spektar emocija. Ukratko, jedan od najboljih filmova iz prošlogodišnje američke produkcije.
DVD-izdanje nudi film u sjajnom izdanju, ali bez ikakvih priloga. (I. S.)

The Royal Tenenbaums, am. humor. drama, 2001.
R: Wes Anderson GL: Gene Hackman, Anjelica Huston, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Owen Wilson, Luke Wilson

FILM: četiri točkice
DVD: jedna točkica

Gospodar planina
Continental Film

Hvaljeni britanski filmaš Michael Winterbottom (“Leptirov poljubac”, “Dobrodošli u Sarajevo”) već je jednom sugestivno uprizorio predložak Thomasa Hardyja (“Jude – tamno srce”), a njegovo novo okušavanje na piščevu opusu zanimljivo je stoga što je “Gradonačelnik Casterbridgea” (već dvaput ekraniziran kao BBC-jeva mini-serija) lokacijski premješten u planine Sierra Nevade u doba zlatne groznice. Očito, ta visokobudžetna britansko-kanadska produkcija time se pokušala dodvoriti američkom tržištu, no priželjkivani komercijalni učinak je izostao. Ponajprije stoga što Hardyjeve tjeskobno melodramatične sižeje danas mnogo lakše prima tv publika, a problem je i u tome što se film doima kao da je pretrpio drastična kraćenja. Winterbottomov je stil, međutim, impresivan, a glumci izvrsni, pa se unatoč dramskoj neujednačenosti “Gospodar planina” gleda sa zanimanjem. (N. P.)

The Claim, brit.-kan. vestern melodrama, 2000.
R: Michael Winterbottom GL: Peter Mullan, Milla Jovovich, Nastassja Kinski

FILM: tri točkice
DVD: ništa

Ovo nije glupi film za mlade
Blitz

Kad se “Mrak film” mogao sprdati s teen-hororima, zašto ne primijeniti isti postupak na teen-komedije – od ranih filmova Johna Hughesa do “Američke pite”?! Parodirati komično nije baš lako, pa je prvijenac MTV-veterana Joela Gallena samo histerična reciklaža poznatih gegova i dramskih obrazaca, začinjena obiljem vulgarnosti. Klinci će možda uživati u prizoru zahodske školjke iz koje se izlijeva slap izmeta, ali neće imati pojma koje to naslove film citira – osobito kad su u pitanju “The Breakfast Club” ili “Vrtlog života”.
Ako ništa drugo, film se na DVD-u isplati pogledati zbog inventivnih dodataka. Pokušajte riješiti kviz “Poznajete li teen-filmove”! Jamčim da vam neće biti lako! (N. P.)

Not Another Teen Movie, am. teen. parodija, 2001.
R: Joel Gallen GL: Chyler Leigh, Chris Evans, Jamie Pressly

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

D-tox
Blitz

Premda ima friški datum proizvodnje, triler Jima Gillespieja (“Znam što si radila prošlog ljeta”) snimljen je još prije tri godine – i otad uzaludno čekao distribuciju u kinima. Naposljetku je poslan izravno na video i DVD tržište, što je još jedna potvrda potamnjele karizme njegove zvijezde Sylvestera Stallonea, koji zadnjih sezona niže komercijalne debakle. Produkcijski film ne izgleda loše (stajao je 55 milijuna dolara), ali je priča o murjaku koji se oporavlja nakon ubojstva dragane u neobičnom sanatoriju zbrkana i nakrcana likovima bez osobitog profila i smisla.
Među DVD dodacima je i 12 minuta izbačenih scena, od kojih su neke mogle unijeti malo više jasnoće i reda u radnju. (N. P.)

D-Tox, am. triler, 2002.
R: Jim Gillespie GL: Sylvester Stallone, Charles Dutton, Kris Kristofferson

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Bijeli prah
VTI

Pokojni Ted Demme (preminuo početkom ove godine od srčanog udara) očito je snimio “Bijeli prah” s ambicijama da ta biografija dilera koji je sredinom sedamdesetih uveo kokain na velika vrata u SAD u njegovu opusu bude ono što su za Martina Scorsesea bili “Dobri momci”, što diskretno sugerira i nastup Raya Liotte, zvijezde Scorseseova klasika, u ulozi oca glavnog protagonista. Demmeov film nije se, međutim, ni približio svome uzoru, prije svega zbog suhoparnog scenarija u kojem glavni lik jednostavno nije učinjen dramski intrigantnim, a dojmu svakako ne pomaže monotona interpretacija Johnnyja Deppa. Visoka razina produkcije i solidan glumački ansambl čine cjelinu neosporno gledljivom, ali iz te priče svakako se moglo izvući više. (I. S.)

Blow, am. drama, 2001.
R: Ted Demme GL: Johnny Depp, Penelope Cruz, Franka Potente

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Victor/Victoria
Issa

Hollywoodski veteran Blake Edwards (serijal “Pink Panther”, “Desetka”) postigao je jedan od vrhunaca u karijeri ovom inventivnom preradom rane njemačke zvučne komedije “Viktor i Viktoria”. Za srednjostrujaške hollywoodske standarde film se iznimno drsko poigrava heteroseksualnošću i homoseksualnošću, no mogao je i drskije: Edwards je isprva planirao da njegov glavni junak tek u završnici otkrije kako se ipak zaljubio u ženu, a ne u feminiziranog muškarca, međutim, procijenio je da bi to bila preradikalna dramska dosjetka.
DVD se isplati nabaviti za kućnu kolekciju, jer film izgleda i zvuči fantastično. U dodacima je audiokomentar redatelja i njegove supruge Julie Andrews. (N. P.)

Victor/Victoria, am.-brit. glazb. komedija, 1982.
R: Blake Edwards GL: Julie Andrews, James Garner, Robert Preston

FILM: četiri točkice
DVD: tri točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika