05.10.2011. / 09:30

Autor: Nacional.hr

Najgore još nije došlo?

Oporavak kojeg nema

U analizi PBZ-a objavljenoj ovog tjedna, analitičarka Ana Lokin predviđa kako se početak oporavka može očekivati tek u posljednjem tromjesečju 2012., a sindikalac Ivan Tomac predviđa nove velike probleme za radnike, naime one koji dosad nisu dobili otkaz

Pixsell (ilustracija)Pixsell (ilustracija)U posljednje tri godine Hrvatska je izgubila 160 tisuća radnih mjesta, a kraj 2011. trebao je donijeti preokret i oporavak na tržištu rada. Suprotno očekivanjima, ni ove godine se ne treba očekivati oporavak jer se radna mjesta i dalje brže gube nego što se stvaraju nova, a Hrvatska ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u Europi, piše Večernji list.

U analizi PBZ-a objavljenoj ovog tjedna, analitičarka Ana Lokin predviđa kako se početak oporavka može očekivati tek u posljednjem tromjesečju 2012., a sindikalac Ivan Tomac predviđa nove velike probleme za radnike, naime one koji dosad nisu dobili otkaz.
"Slijedi daljnji udar na zaposlenost u gospodarstvu, novi otkazi, smanjenje plaća, veći broj stečajeva, likvidacija i gašenja tvrtki. Nema pomaka ni od države ni od poduzetnika koji bi upućivali na to da će biti drukčije", upozorava Ivan Tomac, ističući kako se trenutačna podrška prerađivačkoj industriji svela na deklarativnu razinu.

"Ne vidimo ni jedan pozitivan pomak koji bi preokrenuo zbivanja. Prazna vreća ne može stajati, a Hrvatska je kao prazna vreća i isprazna retorika političara ne znači ništa ni malom čovjeku ni gospodarstvu. Narodu ne treba govoriti floskule nego mu reći da se zemlja nalazi u teškom stanju i pozvati ga da zajedno podnesemo teret idućih pet godina", istaknuo je Tomac za Večernjak.

Prema mišljenju predsjednika uprave Elektrokontakta Vladimira Ferdeljija, pred nama je razdoblje novih padova ukoliko se ne naprave radikalni rezovi.

"Hrvatska uz oštre rezove može otvoriti 100 tisuća radnih mjesta u gospodarstvu, ali zato mora otpustiti 40 tisuća zaposlenika u javnoj upravi", uvjeren je Ferdelji, koji ističe da sa skupinom menadžera priprema svoju viziju za Hrvatsku, a koju će s uskoro podijeliti s javnosti.

Analitičar ekonomskog instituta Danijel Nestić poručuje kako stvari nisu nimalo jasne.
"Buduća kretanja sada su vrlo neizvjesna i ovisna o ukupnoj situaciju sa zaduženošću europskih zemalja i reakciji financijskih tržišta. Ekonomski institut još nije pripremio projekcije za ovu i iduću godinu, ali, što god projiciramo, bit će to vrlo nesigurno", priznaje Nestić.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 05.10.11. 10:34

Bojim se da budemo otišli u oporavak iz kojeg nema povratka.
Neznam kako se zahvalim svima koji su uništili ovu zemlju i moju dijecu i unuke zadužili do zuba. Ka svemu tome još bi ostali na vlasti onako bez obraza i imalo morala, a ako i dođemo k sebi mislim da mi to niti poshumno nebu javljeno.


registracija
3/6/11

skaraica, 05.10.11. 14:05

Što gore to bolje.Stado je to zaslužilo.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 05.10.11. 14:11

Sad ili nikad, neka pukne!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika