05.10.2011. / 11:49

Autor: Nacional.hr

CRO-Demoskop

Dug jezik odmogao HDZ-u i Jadranki Kosor

Najnegativniji političar je Ivo Sanader, a slijedi ga Jadranka Kosor, dok je najpozitivniji i dalje Ivo Josipović

Jadranka KosorJadranka KosorRedovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva dva radna dana listopada pokazuje da je slučaj predizborno zaoštravanje retorike Jadranke Kosor pogrešna komunikacijska strategija koja je umanjila njezin osobni rejting, a moglo je imati i utjecaja na pad rejtniga stranke u mjesecu kad je taj rejtnig stranke na vlasti trebao porasti.

Lijeva koalicija bilježi podršku od 36,7%, što je blagi pad u odnosu na prošlomjesečnih 37% ili 42% iz veljače ove godine kad je zabilježen njihov najbolji rezultat. Aktualna vladajuća koalicija bilježi podršku od 23,4% što je nešto slabiji rezultat od prošlomjesečnih 25%, odnosno 27,9% iz siječnja ove godine kad su ujedno zabilježili i najbolji ovogodišnji rezultat. Hrvatski laburisti po prvi put prelaze izborni prag u preferencijama koalicijskih i samostalnih izbornih lista. Sve ostale stranačke i nezavisne liste ispod su izbornog praga. Najbliže mu se približila samostalna lista HSS-a (4,4%), a slijede liste HSP-a (3,7%) i HSLS (3,5%). U ovom trenutku još samo HDSSB bilježi nešto viši rezultat (2,5%), dok ostale imaju potporu ispod 2%. Još je uvijek vrlo visoki udio građana koji ne znaju za koga će glasati (18%).

U pojedinačnom izboru stranaka SDP i HDZ su na vrhu ljestvice s izraženijom prednošću SDP-a. Osim ove dvije stranke, još samo jedna prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (HNS).

Najveća opozicijska stranka SDP i dalje je vodeća politička stranka u zemlji s izborom 28,4% građana Hrvatske, što je nešto bolji rezultat no u rujnu kada je imao podršku 27,4%. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 18,9% i padom podrške od 1,5% u mjesec dana.

Zanimljivo je da su u odnosu na rezultate početkom ove godine obje vodeće stranke zabilježile pad potpore, uz nešto izraženiji pad HDZ-a (HDZ za 3 postotna poena a SDP za 2,5 postotka). HNS je treća politička stranka u zemlji s izborom od 5,6% (isti rezultat kao i prije mjesec dana), a slijede Laburisti koji su značajno povećali svoj rejting koji sad iznosi 4,7% (a početkom godine svega 1,7%). HSS je na 4% (prošli mjesec 4,4%). Tri su se stranke zgusnile u manje od pola postotka (HSP 3,3%; HSLS 3,2%; HSU 2,9%). HDSSB je početkom listopada zabilježio i najbolji rezultata u ovoj godini (2,1%), dok je IDS s 1,0% i dalje na najmanjoj ovogodišnjoj podršci. Sve ostale stranke i nezavisne liste bilježe slabiju izbornu podršku.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,6% (prošli mjesec 44,6%) izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se i dalje guverner Rohatinski koji je najpozitivniji za 8,6% građana, dok mu se približavaju lideri dviju vodećih stranaka u zemlji: Zoran Milanović je na trećem mjestu s izborom od 7,5% (u rujnu 6,2%, a najslabiji rezultat je zabilježio u lipnju 4,9%), dok je Jadranka Kosor četvrta s izborom od 7% (7,6% u rujnu). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Ljubo Jurčić (3,2%), Dragutin Lesar (3%), Vesna Pusić (2,9%), Ruža Tomašić (1%), Radimir Čačić (0,9%) i Darinko Kosor (0,5%). Redoslijed na vrhu pozitivnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji. Tako je predsjednik Josipović pozitivan za 85,4% građana, a negativan za 7,5% (netto pozitivan doživljaj 77,9 postotnih poena). Jadranka Kosor je pozitivna za 31,2% građana (prema rujanskih 32,4%), dok je za njih 59% negativna (prema rujanskih 55,6%). Aktualna je premijerka u ukupnom doživljaju netto negativna za 27,9 postotnih poena (prema prošlomjesečnih 23,3). Zoran Milanović je pozitivan za 46,3% ispitanika/ca (prema rujanskih 40,1%), a negativan za 41,4% (prema 44,6% iz rujna). Prvak opozicije je u ukupnom doživljaju netto pozitivan 5 postotnih poena (prije mjesec dana bio je netto negativan od 4,5 postotnih poena).

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se stanjila prednost pred njegovom nekadašnjom zamjenicom koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih mjesec dana. Ovaj je mjesec Sanader najnegativniji političar za 26,3% ispitanika (prošli mjesec 29,1%). Na drugom je mjestu premijerka Kosor s osobno najvećim negativnim doživljajem koji je početkom mjeseca iznosio 22,4% (prema prošlomjesečnih 17,9% ili do sada najvećem negativnom doživljaju zabilježenom u svibnju od 19,1%). „Svi političari" su negativni izbor 11,8% ispitanika što je ujedno i najveći rezultat u posljednjih dvanaest mjeseci. Na trećem je mjestu negativnog doživljaja Vladimir Šeks s izborom od 10,5% (prije mjesec dana 9,6%). Slijedi čelnik vodeće oporbene stranke Zoran Milanović s izborom od 8,3% (prema rujanskih 9,6%). Među deset političara s doživljajem najnegativnijeg u zemlji još su: Radimir Čačić (3,7%), Stjepan Mesić (1,1%), Luka Bebić i Darko Milinović (po 0,9%) i Andrija Hebrang (0,7%).

Tri su teme odnosno događaja zaokupljala pozornost građana: gospodarska kriza u zemlji (35,8%), uspješna turistička sezona (11,9%) i novi detalji u aferi s crnim fondom HDZ-a kroz svjedočenje bivše stranačke blagajnice (9,2%).

Vlada RH za svoj rad u ovomjesečnom istraživanju bilježi potporu kod 22% građana, dok 62,8% je ne podržava (prema prošlomjesečnih 61,2%). Niska razina potpore politici Vlade vidljiva je i iz vrlo slabe ocjene njezinoga rada (svega 2,14). Najbolju ocjenu Vlada bilježi među biračima HDZ-a (3,47), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju svega 2,50. Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (Laburisti 1,65; SDP 1,69; IDS 1,80; HNS 1,85).

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. U ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio dvostruko češći izbor od svoje protukandidatkinje. Nakon prošlomjesečnih 40,6% čelnik lijeve koalicije u ovomjesečnom je istraživanju izbor u 47,9% slučajeva, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 23,6% (prije mjesec dana 27,7%). Da su oboje loši kandidati smatra 23,1% ispitanika.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 05.10.11. 14:05

To bumo još videli.


registracija
17/12/10

zmaj, 05.10.11. 15:22

Bjeloglava otimačica stanova, sa debelim batacima, još uvijek nije svjesna da je premijerka, svako jutro kad ustane gleda se u ogledalo pa sama sebi govori :"Premijerka sam, premijerka, uhuhuhuhuuh, hihihihihi", van sebe je ima 2 godine, iživljava se na narodu, treba njoj jedan dobar komad mesa da je začepi da nas se više kani i prestane ugnjetavati svojim facama, govorom, pojavom.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 05.10.11. 18:20

Za 60 dana Jaca će ostati bez osmijeha.


registracija
7/2/10

crvenoperka, 05.10.11. 22:23

POSLIJE IZBORA JACA SEDOGLAVA ĆE SE PRIDRUŽITI SANADERU U REMETINCU, TAMO ĆE DOBITI PRUGASTI BROŠ.


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 06.10.11. 11:52

Šta je sve ta Jaca u stanju napraviti zbog vlasti to je nevjerojatno, eto, pljuje po komunistima a sama je bila član partije, pljuje po Jugi a bila je član pokreta za Jugu, pljuje po srbima a srpkinja je sa prezimenom Vlaisavljević i čak je i vjeru promjenila 1995 ulaskom u hdz, dakle nema toga šta ona nije u stanju pogaziti za vlast, mislim da je i hrvatsku u koju se toliko kune isto spremna izdati, ODLAZI JACO dok još ovo malo postojimo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika