05.10.2011. / 13:30

Autor: Nacional.hr

Vodno vođenje ekonomske strategije

Projekt bi provodila država, crpilo bi se oko jedan posto dostupnih voda, nakon 2015. godine zarađivalo bi se četiri milijarde kuna godišnje

Zdravko Krmek (drugi zdesna)Zdravko Krmek (drugi zdesna)U HDZ-ovom predizbornom programu navodi se kako bi Hrvatska od prodaje vode u slijedeće četiri godine mogla u svoj proračun uplatiti gotovo milijardu i pol kuna, izvještava Jutarnji list.

Prodavala bi se se sirova nepitka voda po dolar i pol ili dva dolara za kubik i pitka po cijeni od 300 dolara za kubik. Projekt bi provodila država, crpilo bi se oko jedan posto dostupnih voda, nakon 2015. godine zarađivalo bi se četiri milijarde kuna godišnje.

"Na ovom projektu radimo od 2008. godine, za šest mjeseci prva će faza biti spremna za realizaciju. Zemljama Arapskog poluotoka, koje će iduće godine, samo u domaćinstvima, imati manjak od 330 milijuna kubika vode, ponudili smo našu vodu, prvenstveno iz rijeke Omble nedaleko od Dubrovnika, i zanimanje je više nego veliko", rekao je državni tajnik u Ministarstvu vodnog gospodarstva, Zdravko Krmek. Naglašava kako su za našu vodu zainteresirani Izrael, Cipar, Katar, Kuvajt, Oman, Bahrein, afričke zemlje. Tvrdi kako te države sirovu vodu dobivaju desalinizacijom mora po cijeni od oko dva dolara za kubni metar, a postupak nije ekološki prihvatljiv.

U realizaciju projekta prva bi bila uključena rijeka Ombla zbog prirodnog pada vode sa 800 metara nadmorske visine pri čemu pumpe neće biti potrebne. Voda bi se crpila i iz Cetine, Krke, Zrmanje te iz hidroelektrane Senj. Procjenjuje se kako bi se godišnje moglo izvesti oko 80 milijuna kubika vode iz jadranskih rijeka. Potrebna je izgradnja sustava cijevi i pumpi na pontonima koje će vodu iz rijeka dovoditi do spremnika na usidrenom tankeru. Državni tajnik navodi kako bi vodu mogli naplaćivati u nafti iz država uvoznica, mišljenja je kako bi za 150 000 tona vode Hrvatska mogla dobiti oko 60 000 tona nafte.

Prodaja i izvoz pitke vode zahtjevniji je projekt koji bi trebalo realizirati kroz tri godine. Krmek kaže kako je potrebna izgradnja deset tankera koji bi služili za prijevoz. Rekao je kako je riječ o profitabilnijem proizvodu, za koji je iskazan i veći interes. "Naravno, našim izvozom ne planiramo konkurirati Jamnici, Podravci ili bilo kojoj drugoj tvrtki koja se bavi prodajom vode. Naši će partneri biti isključivo države i u lancu te prodaje neće biti korporacija", objasnio je način poslovanja Krmek.

Vezane vijesti

Državni tajnik Zdravko Krmek pod istragom zbog pronevjere

Državni tajnik Zdravko Krmek pod istragom zbog pronevjere

Zdravko Krmek, državni tajnik za vode u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, obuhvaćen je predistražnim radnjama Uskoka… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 05.10.11. 14:07

Jasno da ćemo prodat.Sad smo svoj na svome.


registracija
7/3/11

medjimurec, 05.10.11. 15:42

Kojeg li komentara, a sta bi ti prodavao kao neki tehnoloski hrvatski proizvod , motiku npr..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika