05.10.2011. / 14:07

Autor: Nacional.hr

Laktašenkova Pravda?

'Da li je vrijeme za kontroliranu eutanaziju u BiH?'

"Danas, bosanski Srbi nisu spremni na daljnje ustupke i traže povratak svojih ovlasti. Kako je vidljivo iz ove priče, takva formulacija nije prihvatljiva ni Hrvatskoj. Hrvati nisu dobili svoj entitet i smatraju se izigranima", smatra Elena Guskova

Dragan ČovićDragan ČovićRuska Pravda pozabavila se činjenicom da je od parlamentarnih izbora u BiH prošla već godina dana, no ta balkanska zemlja još uvijek nema Vladu. I dok ruski novinari povlače paralele između Belgije i BiH ističu da slučajevi tih dviju država ne smiju biti izjednačavani.

"Anarhija u Bosni i Belgiji je ukorijenjena u jednoj jedinoj stvari - etničkim različitostima. I dok belgijski Flamanci i Valonci nikada nisu bili u međusobnom ratu, a životni standard im je zavidan, u BiH je situacija drastično drugačija", ističe Pravda.

Podsjećaju na sukobe u BiH nazivajući ih "najkrvavijim konfliktima u Europi od Drugog svjetskog rata". Također, ističu kako su glavni zločinci u očima Zapada, Radovan Karadžić i Ratko Mladić sad u Haagu. Navode kako je rat u BiH završio dogovorom u Daytonu 1995. godine.

"Gotovo u potpunosti uništena republika prepuštena je sama sebi da obnovi svoj integritet. No, pokušaji da se stvori solidno tijelo na njenom mjestu je propao. Bosna je konfederacija dvaju entieta - muslimansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske. Svaka od njih ima svog predsjednika, parlament i vladu. Gotovo sve političke stranke u Bosni stvorene su na temelju etničke pripadnosti", ističe Pravda.

No, napominju kako stvari nisu onakve kakvima se čine. Ističu kako je stvarna moć u rukama visokog povjerenika kojeg imenuju Ujedinjeni narodi. I upravo u tome leži problem BiH.

"Muslimani koji čine gotovo polovicu populacije u Bosni inzistiraju na maksimalnom centraliziranju države. A vrijeme im ide na ruku - prirodni priraštaj među Muslimanima je veći nego među Srbima i Hrvatima i oni nemaju drugu etničku domovinu. Zapad ne želi razdvojiti Bosnu i pomaže Muslimanima. Pod pritiskom Zapada, Republika Srpska je u nekoliko navrata podijelila svoju moć sa centrom i Muslimani i Hrvati su postali potpredsjednici. No, u poslijeratnoj Bosni, ne postoji odvojeni hrvatski dio", naglašava Pravda.

Posebnu pozornost Pravda je posvetila Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj. Ističu kako Dodik otvoreno govori o nezadovoljstvu bosanskih Srba trenutnom organizacijom vlasti u BiH te podsjećaju kako je čak želio raspisati referendum o odvajanju Republike Srpske od BiH.

Ali da nisu samo Srbi nezadovoljni stanjem, pokazuje i činjenica da je nezadovoljstvo sve izraženije među Hrvatima. Hrvatske stranke na nacionalnom okupljanju donijele su odluku po kojoj neće ulaziti u koaliciju sa muslimanskim strankama.

"Nevoljkost HDZ-a onemogućava kreaciju centralizirane vlade u Bosni", navodi Pravda i dodaje kako je položaj Hrvata razumljiv jer su ujedinjeni s Muslimanima protiv svoje volje. Pravda iz spominje i Ivu Josipovića, koji se, tvrde oni, 'zalaže za hrvatski entitet'.

"Ostanak u BiH teško može biti prihvatljivije od ulaska u Hrvatsku koja će postati članica EU. Također, zahtjevi za odvajanjem hrvatskog entiteta naišli su na razumijevanje hrvatskog predsjednika Ive Josipovića", ističe Pravda.

Naglašavaju kako je BiH mogla biti čvrsta zemlja, ali ju je Zapad krivo "gradio". Previše je pozornosti usmjereno prema Muslimanima, a ovlasti Republike Srpske konstantno su smanjivane.

"Danas, bosanski Srbi nisu spremni na daljnje ustupke i traže povratak svojih ovlasti. Kako je vidljivo iz ove priče, takva formulacija nije prihvatljiva ni Hrvatskoj. Hrvati nisu dobili svoj entitet i smatraju se izigranima", smatra Elena Guskova, predsjednica Centra za studije modernih kriza na Balkanu.

"Bosna i Hercegovina ima sve pretpostavke za rušenje svjetskog rekorda u anarhiji. Država u svom sadašnjem obliku na odgovara nikome i može se s pravom smatrati 'bolesnikom Europe'. Da li je vrijeme da se započne s kontroliranom eutanazijom", pita se na kraju Pravda.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 05.10.11. 15:52

Po misljenju Covica i Dodika naslednika Bobana i Karadzica i njihove politike, to je uvijek aktuelan problem, jer davno zacrtani cilj jos uvijek nije ostvaren.
Iz tog razloga ne prave vlast nego opstruiraju svaki prijedlog kako bi dokazali da je ovakva BiH neodrziva.

Medjunarodna zajednica zna u cemu je problem, pa iz tih razloga i ne podrzava price Covica i Dodika. Ne treba zaboraviti da su i jedan i drugi ogrezli u duboku kriminal. U svojoj prciji niko im nista ne moze ali na nivou BiH ipak mozda moze, pa je i to jedan od razloga sto ne zele formiranje vlasti na nivou BiH.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika