Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI - Ivan Starčević

S groba strmeknuo u naručje ministrici

Kad se predsjednik vlade ne zna ponašati na Mirogoju i kad to zabunom emitira svake hvale vrijedna HRT, onda je riječ o događaju godine, jer ne viđa se baš svaki dan premijer koji položi vijenac palim domoljubima i onda veselo skakuće po groblju

HRVATSKA DANAS
Utorak, HRT 1, 17.30
četiri vijenca
Svaka čast emisiji, ekskluzivno za “Hrvatsku danas” premijer stoji, zatim polaže vijenac, okreće se prema ministrici obrane i umjesto da polako i normalno siđe, on je niz tri stube strmeknuo nestašno kao dječarac i ponovo uz madame Desiree zauzeo vrlo uvjerljivu pozu državnika koji kontemplira brojne žrtve pale za neovisnost Rvacke. Kasnije, kad su brojni genijalni urednici došli k pameti, Račanovo neuračunljivo ponašanje nije objavljeno u Dnevniku, nego je išla samo uvodna scena s tužnim stajanjem rame uz rame ministrice i prvog ministra, rečenog premijera. Ne treba mališana previše kritizirati, uostalom: kakav praznik, takvo i ponašanje. Njegov mali nestašluk počinjen je na Dan neovisnosti, svježu izmišljotinu poniklu u glavi saborskog zastupnika Ive Škrabala, za koju nezahvalni hadezeovci kažu da iz nje nikad nije izišlo ništa pametno. Iduće godine, jer kod nas je tradicionalno sve što se održava već drugi put, premijer sigurno ne će mirogojske stube doživljavati kao steper u fitness klubu, pa će i on i nacija rutinski prihvatiti Dan neovisnosti, čak će ga i slaviti.

SJEĆANJE NA VLADIMIRA RUŽDJAKA: BOJA NJEGOVA GLASA
Srijeda, HRT 1, 21.36
četiri vijenca
Za razliku od četiri, koja bi htjela biti ironična, vijenca “Hrvatskoj danas”, vijenci emisiji o Ruždjaku odvratno su ozbiljni i temelje se na oduševljenju naročito odjavnom špicom. Svatko tko je četrdeset minuta iščekivao hoće li se, među Zrinskima i Otelima, čuti Ruždjakova magična “Zelena dubrava”, bio je nagrađen smještanjem ove međimurske popijevke na sam kraj emisije, kao očitu poveznicu s naslovom “Boja njegova glasa”. Pjesma nije izvedena do kraja, nema veze, i tako je najljepše u njoj ono kad Ruždjak otpjeva prve dvije riječi, naslovne riječi, koje u njegovoj izvedbi, kao što vidjesmo večeras, pamte naraštaji.
Kao što priliči uspomeni na pjevača, govorilo se sam na početku, koliko je bilo biografski najnužnije, a onda su puštani isječci Ruždjakovih arija. Rečeno nam je da ne postoji ni jedna cjelovita snimka opere u kojoj naslovnu ulogu pjeva Vladimir Ruždjak, da ne postoji ni jedna snimka opere koju režira Vladimir Ruždjak itd. itd. Kad znamo kakvu vrijednu javnu tv imamo, televiziju koja ne snima ni jednu kazališnu predstavu, a trebala bi svaku, onda budimo spokojni, jer će se i za tridesetak godina (kad Račan odskakuće u grob) u raznim dirljivim emisijama iz kulturne nam prošlosti govoriti isto ono što se govori i danas. To je ta poveznica generacija.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
kaktus
Iz poslijepodnevne “Hrvatske danas” nije se uspio u Dnevnik, našu najbjedniju emisiju, ubaciti slikar Ivan Lovrenčić i urednik mu i magistar Božo Biškupić i pisac Luko Paljetak, čak ni neizostavni promotor Tonko Maroević. Svi su bili iste sreće: u Dnevnik, uobičajeno (kao šipak pun koščica) nakrcan presudnim kulturnim informacijama o rvackim političarima nekako nije stalo da je u Krapini promovirana Lovrenčićeva knjiga crteža “Križni put” u kojoj Isusove postaje prati velik Paljetkov tekst. Eto, što možemo kad je sve to skupa beznačajno, i Lovrenčić i Biškupić i Paljetak i Maroević, čemu svi ti ljudi kad postoji jedan jedini urednjak Dnevnika koji im zna mjeru i smisao.

ULICE I TRGOVI: LUNGOMARE
Četvrtak, HRT 1,17.52
vijenac
Pročitajte, preponizno molim, još jednom ovaj divan dokument uredničke invencije koja šetalište uz more proglašava ulicom i trgom, zar to ne zvuči divno – ulice i trgovi: lungomare. Nemoguće je smisliti išta slično, pa pokušajmo. Svinje i kobasice: Mirko Galić, trgovi i fasade: airbus, lungomare i trgovi: ulice, ulice i lungomare: trgovi. Sve je uzalud, to više majka ne rađa.
Inače, dokumentarna reportaža Petra Dukića o onom šetalištu od Voloskog (koje erudit Siniša Svilan zove Volovsko), Opatije, Ičića i Ike do Lovrana, kao i svi Dukićevi putopisi, smireno je i kulturno pripovijedanje koje bi svaka pristojna televizija ulijepila u videokazetu i tržila po pristojnoj cijeni, a ne da se bespomoćno dovijamo gdje bismo upili išta suvislo o, kako Dukić kaže, lijepoj našoj.

JEZIKOMJER
Četvrtak, HRT 1, 18.56
četiri kaktusa
Nečuvenom bezobraštinom HRT nas uči da se kaže “počinje nova emisija” i da se nikako ne smije govoriti “kreće nova emisija”. No nemojmo žuriti, razložimo si te stvari. Svatko od nas može govoriti da kreće, a ne da počinje bilo što, od toga nikakve štete. Kretenskoj tv to je razlog više da nas podučava. To je ista ta tv s koje dnevno, skoro ama baš svaki voditeljski lik i ličica govore da igra kreće, krenimo s igrom, krenimo s pitanjima, a kad nemaju apsolutno ništa reći, onda se dosjete i kažu: e, pa krenimo, onda. Davno je već na ovoj stranici predloženo da se kleti “Jezikomjer” emitira samo interno, s video zida u velikom tv kafiću zvanom trg. Do sada ni video zida ni jezikomjera na njemu, jer nema smisla uzrujavati novinare dok god ima živih tv pretplatnika.

DIREKT
Četvrtak, HRT 1, 23.06
četiri vijenca
Četiri mlađa režisera napravila su dokumentarac o mladim podstanarima, fenomenalan po svom montažnom ritmu, po uvjerljivosti običnih genijalaca koji u njemu sudjeluju, po humoru (diskretnom, rekli bi fosili), a najviše po svojem širem kontekstu: nikad se u posljednjih desetak godina nije dogodilo da se na HRT-u u dokumentarnom filmu pojavi netko iz najbrojnije populacije: normalan, mlad, urban, bez stana. Kao i sve što vrijedi, i ova se nova emisija o rvackoj mladeži emitirala kad je bilo noći o ponoći, u terminu koji bi bio idealan za Dnevnik i pacijente koji ga gledaju.

NOGOMET: BUGARSKA – HRVATSKA
Subota, HRT 3, 17.00
kaktus
Božo Sušec, dvanaest godina nakon prvih višestranačkih itd. izbora, odvažio se kritizirati hrvatskog selektora (mlitavu staru tetu zvanu Oto Barić), ali ne može ni Božo baš sve preko noći. Trebat će još dvanaest godina da naši Sušeci prestanu nametlljivo navijati za nacionalnu nogometnu reprezentaciju i počnu se konačno baviti svojim reporterskim poslom, možda netko od mlađih čitatelja “Nacionala” to i doživi. Za sada je jedan od Sušeca (Božo), u povodu konačnih 2:0 za Bugare, nama pričao kako zna da se osjećamo strašno, kao pokisli, a kiša upravo pada u Sofiji, pa se i Božo osjeća kao i mi, reče Božo.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1,
vijenac
Kada nam je na kraju prve emisije (one sa don Sbutegom) voditelj Stanković priopćio da večernje reprize ne će više biti, zato što je ne će biti, postalo je jasno da proljetos nije trebao onako jako vikati na gđu glavnu urednicu, čak joj i tresnuti vratima njene glavnouredničke sobe, kad mu je ona priopćila da pričeka malo sa svojim gostom homeseksualcom. Sad po novinama vidimo da je mali Stanković naučio lekciju ali prekasno. Kaže da mu je nadređeni rekao da pričeka malo s gostovanjem Marka Perkovića Šmajsera u svojoj emisiji i da on čeka. No kolikogod g. Stanković uljudno i krotko čak čekao, jedino reprize njegove emisije nema. Dan nakon emitiranja repriziraju se mnozi, ali “Nedjeljom u dva” nikako ne.
Današnja emisija, s g. Čičkom kao glavnim gostom i bobetkovanjem o Haagu, možda i nema nekih trenutaka za reprizu, ali ona prošla u kojoj strašni domoljub Božo Vodopija (novinar HRT-a) muči don Sbutegu tračevima o njegovu držanju u ratu, bila bi vrijedna svakog repriziranog cm (čitaj: ceentimetra).

ŽIVI ZID
Nedjelja, HRT 1, 17.18
vijenac
Odličan je humor trojice u crnom, Željko Vukmirica i Vili Matula velike su glumačke zvijezde koje znaju zabavljački posao i te su dvije stvari dovoljne. Tražimo li više od jedne zabavne emisije HRT-a naletjet ćemo na voditeljicu prirodnu kao i perika koju nosi, smetat će nas previše glupog sporta, ali ne ćemo moći poreći da je riječ o dinamičnoj cjelini u kojoj ni jedan prilog nije predugačak i, sve u svemu, jednoj od mnogih novih stvari koju je nova urednička momčad solidno izvela.

Vezane vijesti

Mudra politika ne ponižava već ponižene radnike

Mudra politika ne ponižava već ponižene radnike

PONEDJELJAK, 30. TRAVNJA Na Pantovčak stižu zapovjednici vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Prvi među jednakim junacima jedne od najznačajnijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika