05.10.2011. / 15:31

Autor: Hina

Busek: Podjela kao jedno od rješenja za Kosovo

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od srijede kako bi, nakon što prođe aktualna kriza na sjeveru Kosova, predstavnici Kosova, Srbije i međunarodne zajednice trebali razmotriti moguća rješenja za rješenje kosovskog problema, navevši kao jedno od mogućih rješenja podjelu Kosova.

Erhard BusekErhard BusekBivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od srijede kako bi, nakon što prođe aktualna kriza na sjeveru Kosova, predstavnici Kosova, Srbije i međunarodne zajednice trebali razmotriti moguća rješenja za rješenje kosovskog problema, navevši kao jedno od mogućih rješenja podjelu Kosova.

Busek je izrazio uvjerenost da se, unatoč tome što je, po njegovu mišljenju, u Europskoj uniji (EU) većina članica pri stajalištu da je gotovo s promjenama granica na Balkanu, protokom vremena i trajanjem krize to može promijeniti tako da unutar EU prevlada stajalište o podjeli kao rješenju.

''Od zatezanja situacije i dodatnog kompliciranja na terenu nitko nema koristi. Očigledno je da aktualna taktika ne donosi rezultate. Slažem se da je dijalog jedini put, a u okviru njega treba i tretirati teme koje trenutno izgledaju nemoguće, kao što je podjela Kosova'', kaže Busek te izražava uvjerenost da iscrtavanje novih granica na Kosovu ne bi stvorilo dodatne probleme u regiji. To bi, smatra on, slože li se svi oko toga, samo dodatno i trajno stabiliziralo Balkan.

''Ne vidim zašto se međunarodna zajednica ne bi složila s podjelom, ako o tome sporazum postignu Beograd i Priština. Svi detalji ovakvog izlaska iz kosovske pat pozicije mogli bi se usuglasiti na nekoj vrsti 'kosovskog Daytona', gdje bi međunarodna zajednica bila jamac sporazuma'', ističe Busek, koji je trenutačno koordinator Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI) i predsjednik Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu (IDM).

Beogradski tisak u srijedu navodi da bi u petak u Beogradu trebao boraviti predstavnik EU u dijalogu između Srbije i Kosova Robert Cooper, koji bi potom u ponedjeljak trebao posjetiti Prištinu. On bi s predstavnicima dviju strana trebao razgovarati o nastavku dijaloga.

Dijalog između predstavnika Srbije i Kosova, koji je 27. rujna trebao biti nastavljen u Bruxellesu, do daljnjeg je prekinut jer je, prema medijskim izvješćima, srbijanska strana kao uvjet za nastavak dijaloga postavila rješenje situacije na sjeveru Kosova. Predstavnik EU objavio je tada da je odgođen nastavak dijaloga, objasnivši kako se stanje na sjeveru Kosova ne nalazi na dnevnom redu.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a krajem rujna na sjeveru Kosova, kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji, ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a. Kako su tada prenijeli mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je da šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojevim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvijestili su kako je u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 05.10.11. 15:56

zar nece madjari, sandzaklije, i albanci u srbiji/makedoniji takodjer traziti podjelu srbije/makedonije sve dok srbija ustraje na podjelu kosova?

osim toga, podjela kosova bi ukljucivala i ostanak albanaca na sjeveru kosova. kako bi rijesili taj problem?
da li bi srbija u tom slucaju dozvolila da se albanci u srbiji ili novo-ostvarenoj srbiji otcjepe od srbije?

nebi, ja ocekujem! to bi pogorsalo i odnose izmedju rusije i chechnye, katalonaca ili baski i spanjolaca, waluna i fleminaca u belgiji, sj. talijanaca i juznih, itd.

a sto ce nam mijenjanje bilo kojih granica ako postoje osnovna prava? hvala


registracija
17/6/05

torpedo, 05.10.11. 17:44

ovo je poziv na otvaranje pandorine kutije...

nakon sto je jugoslavija prestala postojati nastale su nove drzave u administrativnim granicama republika i u slucaju kosova, pokrajina. i to je to.

bilo kakvo prckanje po granicama ce izazvati samo jos vece probleme nego sto ce ih rjesit. busek bi to navodno trebao znati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika