05.10.2011. / 19:43

Autor: Deutsche Welle

Trebaju li društvu "novi muškarci"?

Emancipacija se odrazila i na položaj muškaraca. Od njih se danas očekuje da preuzmu neku novu ulogu u društvu. Mnogi muškarci s tim teško izlaze na kraj. No, je li to stvarno potrebno?

Emancipacija je mnoge zatekla nespremnimaEmancipacija je mnoge zatekla nespremnimaMuškarci grle, pružaju toplinu i zaštitu,
Muškarci tajno plaču,
Potrebno im je mnogo nježnosti,
Muškarci su tako ranjivi i, na ovom svijetu, nenadoknadivi!

Ovako bi otprilike glasio tekst pjesme "Muškarci" kultnog njemačkog pjevača i pjesnika Herberta Grönemeyera. A je li to stvarno tako, pitanje je kojim se u knjizi "Novi muškarci - je l' to baš mora?" bave autori Matthias Franz i Andre Karger. Obojca su liječnici i psihoterapeuti i na temelju empirijskog istraživanja proučavali su "rizike i perspektive današnjeg muškarca", kako glasi podnaslov knjige.

Val kritike, inspiriran feminizmom, uznemirio je muškarce: oni se nalaze u krizi. Je li ova knjiga reakcija na to, brani li se na taj način "muško carstvo"?

Jesu li društvu potrebni novi muškarci?

"O muškom carstvu nema ni govora", odgovara koautor Matthias Franz, inače profesor na sveučilištu u Düsseldorfu. "Naravno da elitom u Njemačkoj dominiraju muškarci, međutim, u ovoj knjizi se proučavaju ogromni rizici vezani za ulogu muškarca i krajnje je vrijeme da se javno mnijenje pozabavi ovom temom." "Ostaje otvoreno pitanje jesu li našem društvu potrebni novi muškarci", kaže profesor Franz. "Ono što je zaista potrebno je nova senzibilnost javnosti za tri područja gdje su muškarci zapostavljeni, čak i diskriminirani, a to su : zdravlje, obrazovanje i identitet."

Na primjer: "Očekivani životni vijek u Njemačkoj ovisi od socijalnog statusa. Razlika između viših i nižih društvenih slojeva iznosi deset godina, između žena i muškaraca pet godina. Što znači da žena iz višeg društvenog sloja živi 15 godina duže od muškaraca iz nižeg sloja. To je stvarnost s kojom su liječnici svakodnevno suočeni. Zatim, muškarci tri puta češće umiru od bolesti srca, kod njih je tri puta veći rizik da obole od raka pluća. Samoubojstva su kod muškaraca tri puta češća nego kod žena, kod mladića čak osam puta nego kod djevojaka. Sve su to podaci Saveznog ureda za statistiku koji nikoga ne ostavljaju hladnim. Javnost je nedavno bila vrlo uznemirena zbog loših ocjena dječaka u školi - trend je očigledno vrlo negativan. Znači, muškarci su gubitnici modernizacije društva, obrazovanja i imaju velikih problema s identitetom."

Kad je muškarac - muškarac?

Očekivanja su ogromna. ON treba biti osjećajan partner, sposoban da rješava konflikte (mirnim putem!), da bude kompetentan, uspješan, hrabar (konkretno, da se bori i pogine u Afganistanu!). Riječ je o ogromnom spektru i mnogi muškarci su uznemireni i nesigurni - jedan je od zaključaka knjige na temu jesu li ovom (njemačkom) društvu potrebni novi muškarci.

Prije nego što sami pronađete odgovor, evo još jednog primjera za kraj: hiperaktivna deca se dvostruko češće sreću u obiteljima bez očeva - što znači da očevi ostaju faktor zaštite za razvoj dječaka, ali i djevojčica...

Autorica: Mirjana Kühne-Veljković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Homo balcanicus": Šta se krije iza machoizma na Balkanu?

"Homo balcanicus": Šta se krije iza machoizma na Balkanu?

Zlatni lanac, što deblji to bolji, ključevi od bijesnog Mercedesa i dva smartphonea na stolu trebali bi damama reći s kim imaju posla. A najbolje je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika