Objavljeno u Nacionalu br. 362, 2002-10-23

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Cameron Crowe i Tom Cruise nisu odveli 'Nebo' u visine

Visokobudžetska holivudska prerada kultnog španjolskog filma "Otvori oči" ne može se mjeriti s originalom

VIDEO-RECENZIJA: ‘NEBO BOJE VANILIJE’VIDEO-RECENZIJA: ‘NEBO BOJE VANILIJE’Redatelj i scenarist Cameron Crowe te zvijezda i producent Tom Cruise definitivno zaslužuju poštovanje zbog dosljednosti s kojom su realizirali “Nebo boje vanilije”, preradu jednog od najznačajnijih djela španjolske kinematografije prošlog desetljeća, filma “Otvori oči” Alejandra Amenabara. Za razliku od većine holivudskih verzija hitova iz drugih kinematografija, “Nebo boje vanilije” imponira Croweovim i Cruiseovim odbijanjem da pojednostave predložak i učine ga lako pristupačnim najširem krugu gledatelja. Dapače, njihov film vrlo vjerno slijedi kompleksnu mozaičnu strukturu Amenabarove priče u kojoj je glavni protagonist naočiti plejboj koji se nikad nije želio emotivno vezati, a kad nađe pravu ljubav nastrada u prometnoj nesreći te ostaje unakažena lica.

Precizno preslikavajući konstrukciju originala, američka verzija, dakle, neprestano iznenađuje gledatelja ispreplitanjem stvarnosti i snova, zaokretanjem pripovjedačke perspektive, vremenskim skokovima, te poigravanjem s identitetima nekih ključnih likova. Za standarde suvremene visokobudžetske holivudske produkcije takav spoj ambicija i ozbiljnosti iznimna je rijetkost, i u tom kontekstu “Nebo boje vanilije” doista je hrabar film, međutim, takav pristup zapravo je i njegov glavni nedostatak. Nastojeći ostvariti vjernu reprodukciju Amenabarove vizije, Crowe je prigušio vlastitu umjetničku osobnost, tako dojmljivo iskazanu u njegovoj prethodnoj suradnji s Tomom Cruiseom, “Jerryju Maguireu”, a u nešto manjoj mjeri i u “Koraku do slave”.

Središnja vrlina Croweovih filmova jest bogata, lirska osjećajnost s kojom portretira protagoniste u vrlo životnim situacijama; njegov je pravi autorski svijet čvrsto “prizemljen”, i u njemu nema visoke artificijelnosti karakteristične za dosadašnji Amenabarov opus. U “Nebu boje vanilije” pretjerano se osjeti redateljev trud da bude drukčiji nego inače; iako Crowe povremeno uspijeva pogoditi note vrlo uvjerljivih emocija, pogotovo u samoj završnici, cjelina osjetno zaostaje kako za Amenabarovim originalom, tako i za svim dosadašnjim redateljevim djelima.

Tom Cruise očito je vrlo osobno shvatio motiv proživljavanja glavnog protagonista koji pati zbog izgubljene ljepote, ali za njegov nastup vrijedi otprilike isto kao i za Croweovu režiju: u njegovu dočaravanju tog lika previše je očigledan napor, koji nerijetko prelazi u preglumljivanje. Ni ostale glumačke interpretacije ne mogu se nazvati osobito nadahnutima.

Unatoč prigovorima, ostaje konstatacija da je “Nebo boje vanilije” itekako zanimljivo ostvarenje, ali da su Crowe I njegovi suradnici pokazali više prave inventivnosti, rezultat je možda mogao biti i prvorazredan.

NEBO BOJE VANILIJE
(VTI)

Vanilla Sky
am. fant. ljub. drama, 2001.
R: Cameron Crowe
GL: Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee, Timothy Spall

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Iz pakla VIDEO/DVD
(Continental)
Poput “Ubojstva po naredbi” s Christopherom Plummerom i Jamesom Masonom, i film crnačkih filmaša braće Hughes, zasnovan na istoimenom strip-romanu Alana Moorea i Eddieja Campbella, razrađuje pretpostavku da je Jack Trbosjek, zloglasni ubojica prostitutki u londonskom East Endu krajem 19. stoljeća, djelovao po nalogu iz kraljevske obitelji. Dosad poznatim po socijalnim krimi-dramama (“Opasni po društvo”, “Mrtvi predsjednici”), Hughesima je to prvi kostimirani film. Očekivanja su bila puno veća, no rezultat ipak nije za odbacivanje: London je fascinantno rekonstruiran u praškim studijima, vizualni prosede je impresivan, jednako kao i melodramatičan ton, a s malo više originalnosti i hrabrijih modernističkih intervencija taj bi triler-horor možda zaslužio i odličnu ocjenu.
Dvostruki disk je izvrsno produciran s nizom dodataka, među kojima se izdvajaju povjesničarska analiza zagonetke Jacka Trbosjeka i prilog o čarima uživanja absinta. (N. P.)

From Hell, am. triler-horor melodrama, 2002. R: Albert i Allen Hughes GL: Johnny Depp, Heather Graham, Robby Coltrane, Ian Holm, Katrin Cartlidge

Film tri
Dvd četiri

Uljez VIDEO/DVD
(UCD)
Netko je očito bio vrlo pošten kad je među dodatke DVD-izdanja filma Garyja Fledera uvrstio i 40-minutnu verziju koja je isprva trebala biti dio SF trilogije u produkciji kompanije Miramax. Ocijenivši taj film impresivnim, producenti su ga odlučili produljiti i napraviti cjelovečernji – i pogriješili. Novi umeci samo su razvukli inače kompaktnu cjelinu, vizualno dojmljivu ekranizaciju priče Philipa K. Dicka (autora predložaka za “Blade Runner”, “Potpuno sjećanje” i “Specijalni izvještaj”), a učinak u kinima bio je zanemariv. Ipak, Dickova omiljena tema sukoba stvarnog i nestvarnog, prirodnog i umjetnog dostatno je intrigantna da nam se i ovakav hibrid čini zanimljivom ponudom na domaćem video i DVD tržištu. (N. P.)

Impostor, am. SF triler, 2001. R: Gary Fleder GL: Gary Sinise, Madeleine Stowe, Vincent D’Onofrio, Tony Shalhoub

Film dva
DVD tri

Juha s tortillom VIDEO
(Continental)
Ang Lee (“Tigar i Zmaj”) još je 1994. režirao “Jelo piće muškarac žena”, dražesnu komediju o tajvanskom kuharu i njegove tri kćeri, a kad ju je kompanija Samuel Goldwyn (uspješno) distribuirala u Americi, istodobno je otkupila i prava za prepravak. Ugodno je iznenađenje što je takva priča profunkcionirala i u hispanskom miljeu u Los Angelesu: vječni epizodist Hector Elizondo napokon se dočepao glavne uloge, udovca kojeg uz nevolje s kćerima zadesi i problem gubitka okusa, a kad mu se počne udvarati i razvedena “žderačica muškaraca” (Raquel Welch), život mu se pretvara u pakao. Film je tipičan “crowd pleaser”, a prizori pripremanja hrane i gotovih specijaliteta egzotične meksičke kuhinje dugo će se prepričavati. (N. P.)

Tortilla Soup, am. obitelj. komedija, 2001. R: Maria Ripoli GL: Hector Elizondo, Elizabeth Pena, Jacqueline Obradors, Tamara Mello, Raquel Welch

Film tri
Dvd—-

Dozvola za brak DVD
(Blitz)
Dok se u Americi upravo snima nastavak, na hrvatsko tržište napokon je stiglo i DVD-izdanje velikog hita Jaya Roacha, redatelja još uspješnijeg serijala o Austinu Powersu. Riječ je o solidno produciranom proizvodu koji se isplati – ako ništa drugo – bar posuditi u videotekama. Uostalom, mnogi će još jednom rado pogledati povremeno urnebesno zabavnu priču o bivšem obavještajcu (Robert De Niro) koji svog budućeg zeta (Ben Stiller) podvrgava ispitivanju na detektoru laži i kojekakvim drugim poniženjima. Film na DVD-u ne dobiva previše, jer je to po žanru situacijska komedija bez osobitih vizualnih i zvučnih efekata, no vrlo dobri dodaci (čak dva audiokomentara, polusatni prilog o snimanju i dr.) glavni su mamac za filmofile. (N. P.)

Meet the Parents, am. komedija, 2000. R: Jay Roach GL: Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo, Owen Wilson, Blythe Danner

Film tri
Dvd tri

Iz pakla
Continental Film

Hartov rat
Continental Film

Hart’s War, am. rat. sud. drama, 2002.
R: Gregory Hoblit GL: Bruce Willis, Colin Farrell

FILM: dvije to~kice
DVD: ni{ta

Zmajev poljubac
Blitz

Poslije promocije u holivudskog akcijskog junaka s hitom ‘Romeo
mora umrijeti’, Jet Li udružio se s Lucom Bessonom na ‘Zmajevu
poljupcu’. U prièi utemeljenoj na njegovoj ideji, Li glumi
kineskog policajca koji dolazi u Pariz kako bi pomogao
francuskim kolegama u hvatanju nekog gangstera, meðutim,
dospijeva u nevolje kad ga korumpirani inspektor (Tcheky Karyo)
pokuša iskoristiti za svoje planove i namjesti mu optužbu za
umorstvo. Scenarij, koji potpisuju Besson i Robert Mark Kamen,
upravo je iritantno štancerski, s neizrecivo površno
koncipiranim likovima i groznim dijalozima, a režija debitanta
Nahona krajnje je bezlièna. Ipak, akcijske scene – koje je Li
orkestrirao u suradnji s hongkonškim veteranom Coreyjem Yuenom – više su nego dovoljno atraktivne da zadovolje poklonike žanra.
DVD-izdanje nudi vrlo dobru widescreen-sliku te solidan zvuk,
a prilozi su skromni. (I.S.)

Kiss of the Dragon, franc.-am. akc. film, 2001.
R: Chris Nahon GL: Jet Li, Bridget Fonda, Tcheky Karyo, Ric Young, Burt Kwouk, Laurence Ashley

FILM: dvije toèkice
DVD: dvije toèkice

Uljez
UCD

Potonula srca
Issa

Film australskog redatelja Scotta Hicksa ekranizacija je jednog
od rijetkih predložaka Stephena Kinga koji ne pripadaju žanru
horora, pripovijetke ‘Zli ljudi u žutim kaputima’ iz zbirke
‘Potonula srca’. Hicks i ugledni scenarist William Goldman
decentno izlažu prièu u èijem je središtu prijateljstvo
11-godišnjeg djeèaka (Anton Yelchin) i tajanstvenog podstanara
(Anthony Hopkins) u njegovu domu, glumaèka ostvarenja odreda su
solidna, no cjelina je optereæena pomalo rutinski realiziranim
nostalgiènim ugoðajem, a manjka joj i pravog dramskog naboja, pa
konaèan rezultat nije više od korektnog malog filma.
Film na DVD-u izgleda sjajno, a najzanimljiviji prilog je
razgovor redatelja Hicksa s Anthonyjem Hopkinsom. (I.S.)

Hearts in Atlantis, am. drama, 2001.
R: Scott Hicks GL: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis

FILM: dvije toèkice
DVD: tri toèkice

Juha s tortillom
Continental Film

Dozvola za brak
Blitz

Iz pakla
Continental Film

Hartov rat
Continental Film

Prilično je teško shvatljivo na temelju čega su šefovi studija Metro-Goldwyn-Mayer procijenili da postoji zanimanje publike koje bi opravdalo ulaganje od 70 milijuna dolara u ekranizaciju romana Johna Katzenbacha, sudsku dramu smještenu u koncentracijski logor za američke zarobljenike u 2. svjetskom ratu koja se, pritom, bavi temom rasne netrpeljivosti. Ni ime Brucea Willisa nije spasilo ‘Hartov rat’ od komercijalnog kraha, pa je zarada u američkim kinima završila ispod 20 milijuna dolara. Film, međutim, nije loš: redatelj Gregory Hoblit (‘Prava frekvencija’, ‘Iskonski strah’) solidno održava ravnotežu između građenja napetosti i izlaganja poruka, Willis i Colin Farrell efektni su u ulogama suprotstavljenih američkih časnika, a rumunjski glumac Marcel Iures odličan je kao upravitelj logora. Za standarde videa, ‘Hartov rat’ sasvim je prihvatljiva ponuda.
(I.S.)

Hart’s War, am. rat. sud. drama, 2002.
R: Gregory Hoblit GL: Bruce Willis, Colin Farrell

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Zmajev poljubac
Blitz

Poslije promocije u holivudskog akcijskog junaka s hitom ‘Romeo mora umrijeti’, Jet Li udružio se s Lucom Bessonom na ‘Zmajevu poljupcu’. U priči utemeljenoj na njegovoj ideji, Li glumi kineskog policajca koji dolazi u Pariz kako bi pomogao francuskim kolegama u hvatanju nekog gangstera, međutim, dospijeva u nevolje kad ga korumpirani inspektor (Tcheky Karyo) pokuša iskoristiti za svoje planove i namjesti mu optužbu za umorstvo. Scenarij, koji potpisuju Besson i Robert Mark Kamen, upravo je iritantno štancerski, s neizrecivo površno koncipiranim likovima i groznim dijalozima, a režija debitanta Nahona krajnje je bezlična. Ipak, akcijske scene – koje je Li orkestrirao u suradnji s hongkonškim veteranom Coreyjem Yuenom – više su nego dovoljno atraktivne da zadovolje poklonike žanra.
DVD-izdanje nudi vrlo dobru widescreen-sliku te solidan zvuk, a prilozi su skromni. (I.S.)

Kiss of the Dragon, franc.-am. akc. film, 2001.
R: Chris Nahon GL: Jet Li, Bridget Fonda, Tcheky Karyo, Ric Young, Burt Kwouk, Laurence Ashley

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Uljez
UCD

Potonula srca
Issa

Film australskog redatelja Scotta Hicksa ekranizacija je jednog od rijetkih predložaka Stephena Kinga koji ne pripadaju žanru horora, pripovijetke ‘Zli ljudi u žutim kaputima’ iz zbirke ‘Potonula srca’. Hicks i ugledni scenarist William Goldman decentno izlažu priču u čijem je središtu prijateljstvo 11-godišnjeg dječaka (Anton Yelchin) i tajanstvenog podstanara (Anthony Hopkins) u njegovu domu, glumačka ostvarenja odreda su solidna, no cjelina je opterećena pomalo rutinski realiziranim nostalgičnim ugođajem, a manjka joj i pravog dramskog naboja, pa konačan rezultat nije više od korektnog malog filma.
Film na DVD-u izgleda sjajno, a najzanimljiviji prilog je razgovor redatelja Hicksa s Anthonyjem Hopkinsom. (I.S.)

Hearts in Atlantis, am. drama, 2001.
R: Scott Hicks GL: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Juha s tortillom
Continental Film

Dozvola za brak
Blitz

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika