05.10.2011. / 17:07

Autor: Barbara Ivezić

Što je meni Balkan

Riječ je o pilot emisiji budućeg serijala, koji će se snimati na području svih 12 balkanskih država - od Slovenije do Turske, i u kojem će sudjelovati najznačajnija imena tamošnje filozofske, kulturne i umjetničke scene

Boris Buden je jedan od sugovornika Boris Buden je jedan od sugovornika Iako Hrvatska geografski, civilizacijski i kulturno pripada korpusu Balkana, hrvatska politička i kulturna elita čitavo stoljeće se ne može i ne želi pomiriti s tom činjenicom. Taj problem posebno je izražen u kontekstu europskih integracija i pristupanja naše zemlje Europskoj uniji. Što je tome razlog, što su uzroci i kakve su posljedice guranja tog "bolnog" pitanja pod tepih u svom se dokumentarnom filmu "Što je meni Balkan: kino Europa" bavi redateljica Ines Pletikos.

Sugovornici su joj Boris Buden, jedan od najznačajnijih hrvatskih kulturologa i filozofa, koji se godinama bavi tom temom, umjetnici Siniša Labrović, koji je za potrebe filma guslao na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, Predrag Lucić, Boris Dežulović i Darko Rundek, te tzv. obični ljudi, pripadnici manjinske srpske zajednice s područja posebne državne skrbi. Riječ je o pilot emisiji budućeg serijala, koji će se snimati na području svih 12 balkanskih država - od Slovenije do Turske, i u kojem će sudjelovati najznačajnija imena tamošnje filozofske, kulturne i umjetničke scene.

"Ovaj film predstavlja pokušaj da se mnogim ljudima sa Balkana, a posebice intelektualcima, vrati neku vrstu izgubljenog samopoštovanja, onaj osjećaj kulturnog digniteta koji je povijesnim razvojem na tim prostorima, os 1989. do danas, a naročito ratom u bivšoj Jugoslaviji, bio opasno načet, ako ne ponegdje i potpuno uništen", kaže Ines Pletikos.

Spomenuti dokumentarac 06. listopada u 23:50 premijerno će biti prikazan na HTV.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika