05.10.2011. / 17:41

Autor: Deutsche Welle

Merkel: Grčka mora ostati dio eurozone

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Bruxellesu je u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu razmjenila mišljenja s predsjednicima Barrosom i Buzekom o izlasku iz dužničke krize u Europskoj uniji.

Angela MerkelAngela Merkel"Europska unija se nalazi na raskršću. Grčka mora ostati dio eurozone i dobiti prigodu za popravak svoje situacije", to su rečenice koje su pred novinarima u Bruxellesu naglasili i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Prije konferencije za novinare Merkel se u Europskoj komisiji sastala s Barrosom i imala radni ručak s cijelim Kolegijom Europske komisije s čijim je članovima razgovarala o aktualnom stanju Europske unije. Merkel je izjavila kako će se u četvrtak (6.10.) sastati sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde budući da predstavnici EU-a i MMF-a ispituju trenutno stanje u Grčkoj. U pogledu dogovora od 21. srpnja kada je na kriznom summitu zemalja eurozone dogovoren drugi paket pomoći Grčkoj, kancelarka je poručila kako je potrebno usporediti odgovaraju li aktualni gospodarski podaci Grčke tadašnjim odlukama članica eurozone. Za donošenje odluke potrebna je procjena trojke. Već duže vrijeme se špekulira kako bi drugi paket pomoći u visini od 109 milijardi eura za Grčku mogao biti nedostatan, zbog lošeg stanja grčkog gospodarstva.

Merkel sklona dokapitalizaciji banaka

Isto tako Merkel je poručila da bi podržala korak dokapitalizacije banaka u cijeloj Europi ako bi takav korak bio nužan. Ona je priznala da je vrijeme ograničeno te da se o tome mora donijeti odluka u najkraćem roku. "Ako bude bilo potrebe, o toj temi raspravljat ćemo već na summitu 17. i 18. ovog mjeseca, Njemačka je spremna", dodala je Merkel. Ona je poručila kako kriterije za dokapitalizaciju banaka moraju odrediti stručnjaci, a kriteriji moraju biti jedinstveni.

Predsjednik Europske komisije Barroso je na kraju konferencije za novinare poručio da će možda trebati izmjena europskih ugovora u cilju veće integracije. On je dodao kako činjenica, da se već danas govori o mogućnostima promjene europskih ugovora, "predstavlja znak da europski čelnici žele više Europe u eurozoni". I Angela Merkel je rekla kako izmjena europskih ugovora ne smije biti tabu tema.

Merkel i Barroso ohrabruju Slovačku

Na zajedničkoj konferenciji za novinare kancelarka Merkel i predsjednik Barroso ohrabrili su Slovačku i Nizozemsku da prihvate proširenje Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Barroso je pozvao Slovačku da prihvati prošireni fond, a Merkel je poručila da ojačani fond mora stupiti na snagu te da zato moraju osloboditi put sve članice eurozone: "Nadam se da će u idućih nekoliko dana sve još preostale članice eurozone prihvatiti prošireni fond kako bi se na taj način poslao i važan znak međunarodnim financijskim tržištima." Nakon što su Portugal i Malta prihvatili EFSF, preostale su samo još Slovačka i Nizozemska kao jedine dvije članice eurozone na koje se sada čeka. Njemačka kancelarka posjet Bruxellesu završava susretom s predsjednikom Europskog parlameta Jerzyjem Buzekom i predsjednicima zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 05.10.11. 18:42

.........pa makar sve drugdje u pm.....


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.10.11. 23:03

Grčka ide u propast i u Euro zoni i van nje.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika