05.10.2011. / 18:56

Autor: Nacional.hr

'Republici Srpskoj nedostaje samo međunarodno priznanje'

"Smatram da je BiH podijeljena zemlja u kojoj ima više prostora za autonomiju nego za BiH. Ne možemo prihvatiti niti jednu drugu BiH osim takve", na kraju je rekao Dodik

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još je je jednom svojom izjavom, ovaj put za ruske medije podigao tenzije u BiH. Dodik je ocijenio kako Republika Srpska ima sve bitne sastojke zbog koje bi ju se trebalo smatrati državom - nedostaje joj samo međunarodno priznanje.

Kako prenosi Depo Portal, Dodik je rekao kako posljednji događaji u BiH pokazuju kako zemlja postaje sve podjeljenija, ne samo teritorijalno, već kulturno i po načinu života. Istaknuo je kako neće dopustiti prijenos dodatnih nadležnosti iz ruku Republike Srpske jer bi to stavilo taj entitet u nepovoljan položaj.

Dodao je kako vjeruje da se politički život u BiH treba razvijati po načelu jednakosti svih etničkih zajednica, ali i optužio bosanske muslimane da žele preuzeti kontrolu nad državom, a ne podijeliti ju s drugim narodima.

"To bi moglo dovesti do toga da BiH odabere drugačiji put u nadolazećim godinama i desetljećima. Što se Republike Srpske tiče, ona će nastaviti jačati svoje državotvorne kapacitete", istaknuo je Dodik.

Ponovno je optužio visokog predstavnika Valentina Inzka da zloupotrebljava svoje volasti nametanjem zakona.

"To je dovelo do nedostatka povjerenja u visokog predstavnika. Podržavaju ga samo muslimanski politički lideri dok su Hrvati i Srbi za to da se njegov mandat okonča u najkraćem mogućem roku", rekao je Dodik te odbacio ideju da se međunarodna zajednica pojavi kao medijator u uspostavi vlade.

"Smatram da je BiH podijeljena zemlja u kojoj ima više prostora za autonomiju nego za BiH. Ne možemo prihvatiti niti jednu drugu BiH osim takve", na kraju je rekao Dodik.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 05.10.11. 20:35

OPA BATO ???
.......................
?????????????
..........................
Koja li je nagrada
Za svih
SEDAM
SMRTNIH GRIJEHA
...............................
????????????????
..............................
Medjunarodno priznanje
..................................
......Ugasite svijetlo


registracija
14/12/06

crestor, 05.10.11. 23:31

Kralj Karadzic- Dabic Drugi....


registracija
9/10/10

diferencijal, 06.10.11. 08:22

Povedi Milorade i HercegBosna čeka da se odvoji...


registracija
30/7/11

Peras60, 06.10.11. 11:41

Komentar ispod slike nije objavljen. Naime iz dobro obavjestenih izvora je "procurilo" da ce rep. srpska imati zapadnu granicu tocno gdje je Dodokov prst. Zapadni dio se naravno vraca Bosni i Hercegovini. Tako da je rep. srpska i njeno medunarodno priznanje u tim granicama sasvima moguce.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 06.10.11. 17:07

Dodik je stvarno naivan ako misli dobiti medunarodno priznanje, a da za to nista "ne plati". On jako dobro zna da je RS ostavljena na zivotu i u "milosti" US jer su je hrvatske i bosanske trupe lako mogle osvojiti. Ako Dodik unistava Dayton koji mu je osigurao drzavu onda ce on iniciranjem njegovog rusenja - izgubiti "drzavu". Zar itko vjeruje da ce NATO dozvoliti da Dodik "iznese" NATOvu ratnu stecevinu? Ima nesto u tome kad ga je Mesic upozorio da bi NATO odmah presjekao koridor i to bi onda bio njegov kraj kao i te njegove drzave. Podrinje je vec neka druga prica i tu se slazem sa komentarem Peras60.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 06.10.11. 18:22

Republika Srpska nece dobiti medjunarodno priznanje, to je sigurno, jer za to ne postoji podrska medjunarodne zajednice, kao ni dve kljucne drzave u regionu koje na BIH imaju najveci uticaj - Hrvatske i Srbije. Ali, jedno je sigurno - a to je da Bosna trenutno ne funkcionise kao drzava. Mozda bi se organizuju poput Belgije. U svakom slucaju, moraju da sednu i rese problem jednog dana. Sve ostalo je prazna prica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika