05.10.2011. / 19:11

Autor: Hina

Libija potražuje 6 milijardi dolara dugova za naftu

Libijsko tijelo nadležno za izvoz nafte od međunarodnih tvrtki namjerava naplatiti neplaćene račune u vrijednosti od šest milijardi dolara, rekao je ovaj tjedan agenciji Reuters izvor iz libijske Nacionalne naftne korporacije (NOC).

Libija traži naplatu dugovaLibija traži naplatu dugovaLibijsko tijelo nadležno za izvoz nafte od međunarodnih tvrtki namjerava naplatiti neplaćene račune u vrijednosti od šest milijardi dolara, rekao je ovaj tjedan agenciji Reuters izvor iz libijske Nacionalne naftne korporacije (NOC).

Pregovori o neisplaćenom novcu bit će ispit odnosa između Libije i njenih partnera iz Gadafijeva doba koji nastoje uspostaviti odnose s novom vlašću. "Počinjemo praviti aranžmane za njih da nam vrate taj novac. To je više od šest milijardi dolara. Mogli bi nam dati naftne derivate", rekao je viši izvor iz NOC-a koji nije želio navesti svoje ime.

Milijarde dolara isplata za naftu ostale su blokirane u ožujku kada su Ujedinjeni narodi uveli sankcije NOC-u nakon što je Moamer Gadafi započeo nasilan obračun s prosvjednicima.

Izvor iz NOC-a je rekao da su među dužnicima američki ConocoPhillips i Exxon Mobil, britanski BP, austrijski OMV, nizozemsko-švicarski Vitol i talijanske tvrtke Eni i Saras.

Dok su neke kompanije već u veljači ili ožujku prestale trgovati s NOC-om druge su maksimalno iskoristile besplatnu naftu zahvaljujući NOC-ovim uvjetima plaćanja koji obično dopuštaju 30 dana za transfer novca, rekli su izvori iz krugova trgovaca naftom. Zbog neizvjesne političke situacije početkom godine nije bilo jasno hoće li i kada morati tu naftu isplatiti Libiji.

Dvoje djelatnika kompanija dužnika potvrdili su da postoji dug prema NOC-u ali oboje su rekli da ga njihove kompanije namjeravaju isplatiti.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika