05.10.2011. / 19:12

Autor: Hina

Ni Josipović nije znao za optužnice

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za optužnice poslane iz Srbije nije znao u vrijeme kada su poslane, već je nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za optužnice poslane iz Srbije nije znao u vrijeme kada su poslane, već je nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Na upite medija o izjavi premijerke Jadranke Kosor o tome da je predsjednik Josipović znao za optužnice poslane iz Srbije, iz Ureda predsjednika Republike navode da je točno, kako ističe premijerka Kosor, da Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama.

"Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zlouporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji, te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti Predsjednika Republike".

Kako se ističe u priopćenju, iznimno je važno da Republika Hrvatska djeluje na način da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin te je, isto tako, važno da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio.

Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave, stoji u priopćenju.

"Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije. Prijedlog zakona o ništetnosti srpskih optužnica je politička poruka s hrvatske strane koja ukazuje na neprihvatljivost tih optužnica u svjetlu dogovora nadležnih državnih odvjetništava i političkih poruka koje iz njih proizlaze. Ali, taj zakon neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, možda upravo suprotno. Pravni učinci takvog zakona gotovo da ne postoje, a na sigurnost naših građana u inozemstvu djelovat će nepovoljno. Ni političke poruke, a njih ne šaljemo samo Srbiji već i svijetu, nisu jednoznačne i mogu proizvesti ozbiljnu političku štetu", dodaje se.

"Predsjednik Republike preporučuje Vladi i Saboru da se ne donosi takav zakon, nego da se odmah krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zlouporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 05.10.11. 20:40

NIRVANA
......................
NISHTAVILO
...........................
Nitko nishta nezna
............................
DOSLOVCE
DOSLOVCE
DOSLOVCE
DOSLOVCE
DOSLOVCE
....................................
I kud sad ????
....................................
Pojma nemam !!!


registracija
16/6/10

nosonja, 06.10.11. 10:08

Najbolje ti je da ostaneš tamo gdje jesi sada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika