06.10.2011. / 09:10

Autor: Hina

Uvođenje rigoroznog zakona u Italiji

Wikipedia blokirana zbog Berlusconija

"Obveza da na našim stranicama objavimo ispravak bez prava da raspravljamo i provjerimo opravdanost zahtjeva je neprihvatljivo ograničenje slobode i neovisnosti Wikipedije", stoji u pismu objavljenom na talijanskoj Wikipedijinoj stranic

Wikipedia je onemogućila pristup i pretragu sadržaja svojih internetskih stranica na talijanskom jeziku u znak prosvjeda protiv zakona o zaštiti privatnosti koji predlaže vlada Silvija Berlusconija a koji bi uveo nova ograničenja za novine i internetske stranice.

Internetska enciklopedija je upozorila da bi mogla trajno zatvoriti svoju stranicu www.wikipedia.it zbog odredbi zakona koji primorava intenetske stranice da ispravljaju sadržaje koji se ocijene štetnima po ugled neke osobe u roku od 48 sati od žalbe bez prava na priziv.

Talijanski parlament raspravlja o izmjeni zakona kojom bi se ograničila prava talijanskih novina da objavljuju policijske transkripte prisluškivanih razgovora tijekom preliminarnih istraga. Potez Wikipedije podudario se s prosvjednim okupljanjima planiranim u srijedu u Rimu protiv tog zakona.

"Obveza da na našim stranicama objavimo ispravak bez prava da raspravljamo i provjerimo opravdanost zahtjeva je neprihvatljivo ograničenje slobode i neovisnosti Wikipedije", stoji u pismu objavljenom na talijanskoj Wikipedijinoj stranici potpisanom s "Korisnici Wikipedie". Pristup i pretraga ostalih stranica talijanske Wikipedije u srijedu su bili blokirani.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
22/3/10

Fintic, 06.10.11. 10:04

Ako u postotnom iznosu Italija ima udio ovaca u stanovništvu koliko i Hrvatska, Berlusconijev zakon će proći.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika