06.10.2011. / 14:06

Autor: Hina

Europski dan darivanja organa: Hrvatska svjetski rekorder

Hrvatska transplantacijska medicina posljednjih godina bilježi rekordne rezultate pa je Hrvatska danas, prema podacima Vijeća Europe, prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre na milijun stanovnika, a druga po broju darivatelja organa i broju transplantacija srca, istaknuto je na današnjem skupu u povodu Europskog dana darivanja organa, gdje su u dodijeljena priznanja najuspješnijim transplantacijskim timovima u prošloj godini te zaslužnim pojedincima za razvoj tog programa u Hrvatskoj.

Hrvatska je rekorder po broju transplantacijaHrvatska je rekorder po broju transplantacijaHrvatska transplantacijska medicina posljednjih godina bilježi rekordne rezultate pa je Hrvatska danas, prema podacima Vijeća Europe, prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre na milijun stanovnika, a druga po broju darivatelja organa i broju transplantacija srca, istaknuto je na današnjem skupu u povodu Europskog dana darivanja organa, gdje su u dodijeljena priznanja najuspješnijim transplantacijskim timovima u prošloj godini te zaslužnim pojedincima za razvoj tog programa u Hrvatskoj.

Hrvatska je do listopada zabilježila 113 darivatelja organa što je iznosilo 17 posto više nego 2010. godine, a u zdravstvenim je centrima presađeno 317 organa ili oko 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (30) i jetre (96), gušterače (10) te bubrega (181). U ovoj su godini liste čekanja smanjene za 26 posto.

Inače, zbog nedostatka organa za presađivanje svaki dan u Europi umre 12 osoba, a trenutno na neki od organa čeka više od 50.000 ljudi među kojima svega njih 30 posto dočeka novi organ.

Hrvatska je danas na samom vrhu po broju donora i transplantacija na milijun stanovnika, a u narednom razdoblju želi postati regionalni lider u tom području, naglasio je državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Ante Zvonimir Golem. Osnovan je stoga regionalni centar za razvoj transplantacijskog programa kako bi se pomoglo ostalim zemljama regije u razvoju sustava presađivanja organa.

Priznanja za dugogodišnji uspješan rad i doprinos razvoju te grane medicine danas su uručena najuspješnijim transplantacijskim timovima u kojima su liječnici, medicinske sestre i tehničari te ostalo osoblje. Primili su ih tim KBC Merkur za ukupno 700 multiorganskih transplantacija, timovi KBC-a Zagreb za transplantacije bubrega, jetre i srca, KB Dubrave za presađivanje srca te transplantacijski timovi KBC Rijeka i Osijek za bubrege. Opće bolnice u Zaboku i Koprivnici dobile su pak priznanje jer su lani napravile najveći pomak u razvoj transplantacijskog programa.

Priznanja je dobilo i niz pojedinaca, vrhunskih stručnjaka i pionira transplantacije u Hrvatskoj za posebni stručni doprinos bez kojega ne bi bili ostvareni današnji rezultati, kao i udruge koje promiču tu humanu ideju.

Europski dan darivanja bit će proslavljen sutra humanitarnim jazz koncertom „Jazz na dar“ na zagrebačkom Zrinjevcu u 17 sati.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika