06.10.2011. / 15:54

Autor: Hina

Danska policija ispitala Von Triera zbog izjava o Hitleru

Danska policija ispitala je redatelja Larsa Von Triera zbog mogućeg kršenja francuskog zakona, kada se u svibnju na Filmskom festivalu u Cannesu "našalio" na račun nacista i Hitlera.

Lars von TrierLars von TrierDanska policija ispitala je redatelja Larsa Von Triera zbog mogućeg kršenja francuskog zakona, kada se u svibnju na Filmskom festivalu u Cannesu "našalio" na račun nacista i Hitlera.

Kontroverzni 55-godišnji redatelj novinarima je rekao kako od sada više ne namjerava davati izjave za novinare niti intervjue. "Nakon teških optužbi shvatio sam da ne posjedujem vještinu nedvosmislenog načina izražavanja, zbog čega sam se odlučio suzdržati od bilo kakvih javnih izjava ili intervjua", kazao je.

Na konferenciji za novinare održanoj u Cannesu u svibnju u povodu promocije njegova novog filma "Melankolija", u kojoj je glavnu ulogu odigrala Kirsten Dunst, Von Trier se pokušao našaliti nazvavši sebe nacistom, no uspio je izazvati samo nelagodu među novinarima i ogorčenje među židovskim zajednicama budući da je izjavio kako je "uistinu želio biti Židov", ali je "otkrio da je zapravo nacist".

Njegove provokativne izjave, iako izgovorene u šali, rezultirale su izbacivanjem Von Triera s Filmskog festivala u Cannesu, a i njegov film izbačen je iz utrke za glavnu nagradu.

Unatoč tomu što je ubrzo nakon konferencije za tisak stigla službena isprika u kojoj Von Trier navodi da se "iskreno ispričava ako je nekog uvrijedio, da nije antisemit, da nema nikakvih rasnih predrasuda te da nikako nije nacist", ovaj ispad danskog redatelja doista ga je mnogo stajao. "Ako sam na jutrošnjoj konferenciji za novinare nekoga uvrijedio, iskreno se ispričavam. Nisam antisemit, nemam nikakvih rasnih predrasuda i ni u kojem slučaju nisam nacist", rekao je tada Von Trier.

Francuski sud od danskih je vlasti zatražio da se Von Trier ispita, u sklopu preliminarne istrage o tomu je li poticao rasnu netrpeljivost. Protiv njega vjerojatno nije podignuta optužnica. Glasnogovornik danske policije upoznat sa slučajem u srijedu nije želio komentirati slučaj.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

registracija
9/9/11

obdareni, 07.10.11. 17:42

Pokvareno je da pravo na slobodu misljenja ima ogranicenja jer odna sloboda nije sloboda. Ko sto su se sad svi obrusili na Djakica a on je izgovorio svoje misljenje. Drugo je da je isao ubijat i radit nesto konkretno ali misliti moze tko sto hoce bez ogranicenja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika