06.10.2011. / 15:59

Autor: Totalsport

Rekordna vrijednost jena uništava japanske proizvođače automobila

Honda je najavila da će iz Japana u svijet preseliti više od 50 posto proizvodnje kako bi se izbjegle tečajne razlike u odnosu na druga tržišta, a čelnik Mitsubishija Osamu Masuko potvrdio je da im jen predstavlja veliki problem

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaJapanski proizvođači automobila nalaze se u teškoj situaciji zbog rekordno velike vrijednosti domaće valute.

U posljednjih deset godina nije zablježen ovako radikalan odnos eura i jena (1/102), a čak i omjer dolara i jena (1/77) se ne pamti u bližoj prošlosti. Zbog toga su svi japanski proizvođači već iskazali veliko negodovanje budući da spomenuti problem ima ogroman utjecaj na njihovo financijsko poslovanje. Nakon što se se prije nekoliko dana oglasili Toyota i Nissan, danas su im se u javnom istupu pridružili Honda i Mitsubishi.

Honda je najavila da će iz Japana u svijet preseliti više od 50 posto proizvodnje kako bi se izbjegle tečajne razlike u odnosu na druga tržišta, a čelnik Mitsubishija Osamu Masuko potvrdio je da im jen predstavlja veliki problem:

- Iscrpljuje nas domaća valuta koja nam ne dopušta smanjenje troškova kako bismo povećali profit. Zbog toga ćemo povećati uvoz dijelova iz inozemstva kako bi barem djelomično anulirali negativnu ulogu jena - zaključio je Masuko.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika