06.10.2011. / 16:21

Autor: Nacional.hr

Američki veterani: Afganistan i Irak su bili besmisleni

Zanimljivo je kako je ovo bilo prvo istraživanje javnog mnijenja među veteranima "novih" ratova, a pokazalo je i kako su oni skloniji neodobravanju politike Baracka Obame

Američki vojnici nisu skloni Baracku ObamiAmerički vojnici nisu skloni Baracku ObamiIstraživanje istraživačkog centra Pew među američkim ratnim veteranima pokazalo je kako gotovo trećina smatra da ratovi u Afganistanu i Iraku nisu bili vrijedni žrtava i troškova. Isto misli i 45 posto Amerikanaca.

U ratovima u Afganistanu i Iraku poginulo je oko 6200 američkih vojnika, a oni koji su preživjeli smatraju da se SAD trebao usmjeriti na svoje, a ne tuđe probleme. Također, od 2001. godine ratovi su SAD stajali više od jednog bilijuna dolara.

Zanimljivo je kako je ovo bilo prvo istraživanje javnog mnijenja među veteranima "novih" ratova, a pokazalo je i kako su oni skloniji neodobravanju politike Baracka Obame.

Istraživanje je pokazalo i kako su ratovi u Afganistanu i Iraku utjecali na brakove vojnika, pogoršali su im se odnosi s djecom, ali su i njihove obitelji financijski profitirale.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 06.10.11. 18:32

ne znam za osobu u americi koja osudjuje u.s/nato agresije protiv iraqa i afgh'na na temelju pozeljnog i apsolutno istinitog nacela da nijedna zemlja nema pravo da napadne iz bilo kojeg dosada poznatog razloga bilo koji drugi narod ili drzavu.

skoro svi amerikanci [pa vidim sad i neki veterani] prosvjeduju ta dva rata samo iz racionalizacije; t.j., davanja razloga zasto u.s ne bi trebao biti u tim zemljama: ratovi kostaju previse, nece uspjeti, gubimo vojnike, itd.

ti ratovi "nepotrebni", kazu veterani. ti ratovi su, drzim cvrsto, i te kako trebali, ali komu poimenice?

pa bogatasima privatnoj vojsci, generalima, i drugima. a da i negovorimo moralni imperativ ustava i u.s zakona.

da, ti ratovi nisu bili potrebni nevladujucim slojevima americkog drustva, ali su ova dva rata i jos nekih 50 ovecih ratova/invazija, 50 inkurzija, i jos 50+ bitaka/teroristickih akcija i te kako trebali porodicima koje vladaju sa amerikom.

i jer se uvijek makar netko bogati sa ratovima i sa [ne]izravnom kontrolom planete. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika