06.10.2011. / 17:03

Autor: Hina

Abas poziva Europljane da podrže "palestinsko proljeće"

Nakon pobjede u srijedu u UNESCO-u, palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je nastavio diplomatsku ofenzivu zatraživši od Europe da podrži "palestinsko proljeće" na način da podrži palestinski zahtjev za članstvom u UN-u.

Mahmud AbasMahmud AbasNakon pobjede u srijedu u UNESCO-u, palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je nastavio diplomatsku ofenzivu zatraživši od Europe da podrži "palestinsko proljeće" na način da podrži palestinski zahtjev za članstvom u UN-u.

"Podržali ste arapsko proljeće i zahtjev za demokracijom i slobodom. Sada je stiglo palestinsko proljeće u kojem se traži sloboda i kraj okupacije", izjavio je Abas u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe.

"Cijenimo vašu potporu", kazao je Abas uz pljesak parlamentaraca iz 47 zemalja tog paneuropskog tijela, nakon što je izrazio "gordost" zbog simboličke potpore te skupštine početkom tjedna. U utorak, naime, Parlamentarna skupština Vijeća Europe ponudila je partnerski status Palestinskom nacionalnom vijeću.

Abas je parlamentarcima u Strasbourgu također kazao da bi palestinske vlasti "u potpunosti" podržale sporazum koji bi urodio oslobađanjem izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg drži Hamas, a u zamjenu za oslobađanjem Palestinaca iz izraelskih zatvora.

"Pokušat ćemo sve učiniti da dođe do sporazuma između Hamasa i Izraela kako bi Gilad Shalit bio pušten na slobodu, a zauzvrat bi došlo do oslobađanja palestinskih zatvorenika", kazao je Abas.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 06.10.11. 18:05

posto neznam sto znaci "partnerski status palestine" u evropi, necu onda ulaziti u taj predmet.
bilo kako bilo, neocekujem preokret evrope u gledistu na samostalnosti palestine.

ta je pomogla unistiti palestinu, a posto, po mojoj prosudi, palestinci mogu povratit izgubljenu zapadnu obalu samo ratom, onda bi to znacilo, da najnoviji evropsku korak nije od ikakve vaznosti za trajan mir u ex-palestini ili ex-cannanu. hvala


registracija
4/6/11

VladSerbia, 06.10.11. 18:13

@bozhidar

Ako budu poveli rat, Amerikanci ce se umesati kao i Evropljani na strani Izraela, a to je rat koji Palestinci ne mogu da dobiju.


registracija
12/1/11

bozhidar, 07.10.11. 22:54

ispravak: ex-canaanu, a ne ex-cannanu. po obujmu,bio j enesto veci nego palestina.
to podrucje su obitavali od 8k g [ili cak i ranije] prije isusa hamiti; potomci hama, jednog od sinova noah.
sacerdetolna klasa hebrejeca [hebrews] hamite je prezirala [ako je vjerovati bibliji] a sebe su smatrali kao i svi arapi potomcima shema, najstarijeg sina noah.
dakle, hebrews i arapi su se smatrali shemitima. valjda su hamiti i shemiti cak i jednoc govorili isti jezik i bili jedan narod.

po svemu sudeci, 'zhidovi' [ashkenazim], pomucu potomaka hamo-shemita ubija, progoni, tlaci, protjeriva i dan danas te iste hamo-shemite. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika