06.10.2011. / 17:12

Autor: Hina

Putin treba veliku Rusiju

Rusija, koja je skupila veliko iskustvo tijekom svjetske financijske krize 2008., spremna je za svaki scenarij razvoja ekonomskih procesa, izjavio je u četvrtak ruski premijer Vladimir Putin na investicijskom forumu "Rusija zove" u Moskvi koji je organizirala VTB banka i pozvao je EU da se odlučno pozabavi dužničkom krizom u euro zoni.

Vladimir PutinVladimir PutinRusija, koja je skupila veliko iskustvo tijekom svjetske financijske krize 2008., spremna je za svaki scenarij razvoja ekonomskih procesa, izjavio je u četvrtak ruski premijer Vladimir Putin na investicijskom forumu "Rusija zove" u Moskvi koji je organizirala VTB banka i pozvao je EU da se odlučno pozabavi dužničkom krizom u euro zoni.

Po Putinovim riječima, koje prenose ruski mediji, svjetsko gospodarstvo sada je u fazi izlaska iz krize. Što se tiče "drugog vala" krize, o kojemu u posljednje vrijeme govore mnogi stručnjaci, on je rekao da ne treba izazivati paniku neko poduzimati potrebne mjere.

"Mi smo potpuno svjesni da rizici ne rastu samo za eurozonu nego i za sva gospodarstva svijeta", rekao je Putin istaknuvši da sada treba poduzeti "jasne, promišljene korake" kako bi se spriječili negativni procesi u gospodarstvu. Premijer je naglasio da je "Rusija spremna za različite scenarije i to bolje nego što je bila 2008.".

Putin je obećao da Rusija neće raditi na novim grandioznim projektima koji nemaju visok prioritet kako se ne bi stvorio dodatni pritisak na proračun, a također je obećao da će smanjiti korupciju.

Rusiji su potrebne gospodarske i političke promjene, ali će one biti evolucijske, kazao je.

"Mi ne trebamo preokrete - mi trebamo veliku Rusiju. Mi ćemo nastaviti vrlo oprezno, učvršćujući temelje našeg političkog sustava i razvijajući ga", rekao je Putin.

U svom prvom govoru pred ulagačima otkako je prošli mjesec najavio da će se kandidirati za ruskog predsjednika na izborima 2012., Putin je također rekao da će se pridržavati odgovorne fiskalne politike i da će tražiti strana ulaganja kako bi se pokrenula nova industrijalizacija Rusije.

Istaknuo je da će održavanje fiskalne discipline i nizak javni dug ostati prioriteti vlade i obećao je uravnoteženi proračun do 2015.

"Potrebna su nam ulaganja, kako izravna tako i neizravna. To bi trebao postati glavni izvor za novu industrijalizaciju Rusije", rekao je Putin koji će u petak navršiti 59. godina.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika