07.10.2011. / 20:27

Autor: Deutsche Welle

Nobelova nagrada za pravo žena

Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee iz Liberije i Twakkul Karman iz Jemena, dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. One su time nagrađene za svoju borbu za prava žena i za mir.

Ellen Johnson Sirleaf,
Leymah Gbowee i
Tawakkul Karman
Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tawakkul Karman U objašnjenju norveškog Nobelovog instituta u Oslu stoji da su „ se sve tri dobitnice istaknule u borbi bez korištenja nasilja za sigurnost žena kao i u borbi za mir".

Kako je rekao predsjednik norveškog Povjerenstva Thorbjoern Jagland, „Ellen Johnson Sirleaf i Leyman Gbwee su vrlo uspješno sudjelovale u okončanju građanskog rata u Liberiji koji je trajao 13 godina, dok se Tawakkul Karman istaknula u borbi za prava žena, za demokraciju i mir tijekom prosvjeda koji još uvijek traju u Jemenu".

Svaka od njih je dala svoj izuzetan doprinos

72-godišnja Ellen Johnson Sirleaf je od 2006. godine predsjednica Liberije kao do sada prva i jedina žena na ovom položaju u Africi uopće. Prije nego je pobjedila na izborima u svojoj zemlji, Sirleaf je boravila u SAD- u, gdje je na Harvardu završila studij i potom radila za Ujedinjene narode i Svjetsku banku. Tijekom proteklih godina, ona se između ostalog izuzetno zauzimala za ratom traumatiziranu djecu koji su kao vojnici prisilno sudjelovali u građanskom ratu u Liberiji. U tom smislu je osnovala i Povjerenstvo za istraživanje istine i pomirenja, zbog čega je već dobila čitav niz međunarodnih priznanja i nagrada.

Leymah Gbowee rođena je 1972. godine u glavnom gradu Liberije Moroviji i također je studirala u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema mišljenju Povjerenstva u Oslu, i ona je itekako doprinijela uspostavljaju mira u svojoj zemlji. Gbowee je 2011. godine postala glavna koordinatorica organizacije „Women in Peacebuilding", a samo godinu dana kasnije osnovala je i organizaciju „Women of Liberia mass action for peace". U središtu njezinog angažmana stajala je borba protiv ondašnjeg predsjednika Charlesa Taylora.

32-godišnja Twakkul Karman jedna je od najpoznatijih ženskih lica prosvjednog pokreta u Jemenu. „Ona je u borbi za ženska prava, demokraciju i mir do sada odigrala odlučujuću ulogu", stoji u objašnjenju Povjerenstva za dodjelu Nobelove nagrade za mir. Karman je, kako navode svjetski mediji, svoju borbu započela u trenutku kada je po prvi put vidjela da obitelj jemenskog šeika jednu obitelj izbacuje s njihove zemlje. „U tome sam trenutku shvatila da toliko dugo dok se u Saani ne dogodi politički preokret, da toliko dugo neće moći nastupiti nikakve promjene", rekla je ova jemenska novinarka.

Nobelova nagrada za mir dotirana je s 1,1 milijun eura a biti će uručena kao i prijašnjih godina na obljetnicu smrti osnivača ove zaklade, Alfreda Nobela, u Stockholmu, 10. prosinca.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Obama: Nobel za mir ističe važnost promicanja žena

Obama: Nobel za mir ističe važnost promicanja žena

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama ocijenio je u petak da dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za mir trima ženama potvrđuje da je važno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika