07.10.2011. / 14:45

Autor: Deutsche Welle

Ako imate novaca - kupujte umjetnine!

U potrazi za sigurnim ulaganjima dobre stare nekretnine i zlato nisu uvijek jedini izbor. Što kažete na jednu investiciju koju možete objesiti na zid?

Jedan Picasso uvijek je dobra investicijaJedan Picasso uvijek je dobra investicijaAukcijska dvorana je puna: ljudi u finim odjelima i skupoj odjeći sjede. Na prodaju je djelo američkog umjetnika Andya Warhola. Početna cijena: 6 milijuna dolara. U proteklih nekoliko godina tržište umjetnina doživjelo je veliki bum, od čega su i poznate aukcijske kuće poput Christie ili Sotheby's profitirale. Sotheby je u prvoj polovici 2011. godine zabilježio rekordni promet od čak 3,4 milijarde dolara. "Tržište umjetnina dobiva na važnosti", obrazlaže Gallus Pesendorfer, voditelj Sothebeyevog ureda u Kölnu.

Pored aukcijskih kuća, korist imaju i vlasnici umjetnina, koji svoja blaga prodaju. Sotheby's je samo u ovoj godini prodao 440 umjetničkih djela - za svako je plaćeno više od milijun dolara. Situacija je prije nekoliko godina izgledala potpuno drugačije. Naime, financijsku i gospodarsku krizu 2008. godine osjetilo je i tržište umjetnina.

Nepovjerenje u banke

Gallus Pesendorfer, voditelj aukcijske kuće Sotheby's u Kölnu, kaže da na tržištu umjetninama skoro da i nije bilo krize. On smatra da se prije radilo nesigurnosti klijenata, koji nisu imali povjerenja u banke. Kako je ispričao, jedan Austrijanac mu je jednom prilikom rekao: "Jako sam zainteresiran za prodaju, no ne znam kamo ću s novcima, gdje ih uložiti."

Ideja o investiranju u umjetnine nije nova. Još prije nekoliko godina to su svojim klijentima savjetovale i banke. Za one koji nisu imali dovoljno novca da sami kupe neko umjetničko djelo čak su osnivani posebni fondovi za umjetnine ili im je omogućavano da djelo kupe zajedno s drugim zainteresiranim osobama.

U međuvremenu su se mnoge financijske institucije povukle s tržišta umjetnina jer taj posao za njih nije bio dovoljno isplativ. Naime, samo si je mali broj kupaca mogao pruštiti milijunska ulaganja. Osim toga, trgovanje umjetninama nije manje rizično od trgovanja dionicama, a prije svega zahtijeva puno vremena.

Ne kupujte na prvu!

Stabilnu vrijednost imaju predmeti etabliranih starih majstora ili umjetnika - impresionista. Što se čovjek više okreće suvremenoj umjetnosti, preuzima veći rizik. No, Pesendorfer ističe: "Ali čak i suvremeni umjetnici kao što je Andy Warhol bez sumnje imaju svoje mjesto u povijesti umjetnosti, pa dakle i stabilnu cijenu."

Djela poznatih umjetnika na aukcijama mogu dostići cijenu i od nekoliko desetaka milijuna dolara. Na primjer, Warholovo djelo "200 One Dollar Bills" 80-ih godina je prodano za 385.000 dolara da bi prije nekoliko godina na aukciji dostiglo cijenu veću od 40 milijuna dolara. Dakle, vrijednost mu je u roku od 25 godina porasla za sto posto. Unatoč tome potencijalni kupci ne bi trebali kupovati spontano, savjetuje Pesendorfer i objašnjava: "Kupci bi trebali razmišljati o tome što im se osobno sviđa, informirati se i tek onda krenuti u kupnju."

U vremenima kada nisu više sigurne ni državne obveznice, bogati investitori traže alternativne oblike ulaganja. A ukoliko kupljena slika na kraju ne ispuni vlastita financijska očekivanja, u kući nam još uvijek ostaje umjetničko djelo, koje nas, nadajmo se, barem malo fascinira.

Autor: Chi Viet Giang/Doroteja Jaković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika