07.10.2011. / 15:53

Autor: Hina

Afganistan - deset godina nakon intervencije NATO-a

Deset godina nakon intervencije Zapada u Afganistanu, NATO tvrdi da se, unatoč nedavnim napadima talibana, ostvaruje njegov plan o tome da se strani vojnici postupno povuku, a nacionalne afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Leon PanettaLeon PanettaDeset godina nakon intervencije Zapada u Afganistanu, NATO tvrdi da se, unatoč nedavnim napadima talibana, ostvaruje njegov plan o tome da se strani vojnici postupno povuku, a nacionalne afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Američki ministar obrane Leon Panetta, prenosi Reuters, rekao je kako je uvjerio kolege iz članica NATO-a da, smanjujući vojnu nazočnost u Afganistanu, SAD neće povući važne resurse, kao što su medicinski timovi, helikopteri i obavještajna infrastruktura potrebnu saveznicima.

"Jasno je da se nitko ne žuri s povlačenjem, upravo suprotno, postoji iskrena predanost svih za dugoročnu suradnju s Afganistanom", rekao je Panetta na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da su afganistanske snage sve sposobnije nositi se s pobunom i da će do kraja 2014. preuzeti punu odgovornosti za sigurnost zemlje.

Ipak, NATO će nastaviti podupirati te snage i nakon isteka toga roka, osobito u njihovu uvježbavanju, istaknuo je Rasmussen.

"Da ne bude zabune, tranzicija ne znači odlazak, nećemo otići kada Afganistanci preuzmu vodstvo", rekao je Rasmussen na briefingu za novinare dodajući da će se o dugogodišnjoj strategiji NATO-a prema Afganistanu raspravljati na summitu u Chicagu u svibnju iduće godine.

SAD, Velika Britanija i njihovi afganistanski saveznici pokrenuli su 7. listopada 2001. ofenzivu kojom je svrgnuta talibanska vlada koja je pružala utočište Al Kaidi, odgovornoj za terorističke napade na SAD 11. rujna u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Rat, koji je počeo obećavajuće, deset godina kasnije i dalje traje te je postao najdugotrajniji rat u američkoj povijesti.

Bivši načelnik Združeng stožera američke vojske, admiral Mike Mullen smatra da su talibanima proteklih godina zadani teški udarci, da su potjerani u skrovišta i imaju slab utjecaj na lokalno stanovništvo, da su im čelnici ubijeni ili uhićeni, a preostali se skrivaju.

No, upozorava Mullen, napredak je krhak i stvari vrlo brzo mogu krenuti suprotnim smjerom. Pobunjenici se danas bave atentatima na visoke dužnosnike, bombaškim napadima i ubojstvima, no postoje i naznake da su spremni na postizanje političkog rješenja sukoba, piše Reuters.

"Ne pregovarate o miru s prijateljima, nego s neprijateljima", rekao je glasnogovornik ISAF-a, general Carsten Jacobson. "Na kraju krajeva, mir se mora sklopiti s onima koji imaju razloga odustati od pobune, predati oružje i boriti se za budućnost Afganistana", naglasio je Jacobson.

BBC prenosi ocjenu bivšeg zapovjednika koalicijskih snaga, umirovljenog generala Stanleya McChrystala da su saveznici još jako daleko od postizanja svojih ciljeva u Afganistanu.

On je rekao da je SAD ušao u rat s "zastrašujuće pojednostavljenim" gledanjem na stvari i da još uvijek ne zna kako rat uspješno privesti kraju.

U operaciji "Trajna sloboda" poginulo je, prema UN-u, više od 10.000 civila samo u posljednjih pet godina te 2.500 međunarodnih vojnika, većinom Amerikanaca, navodi BBC.

Prema nevladinim organizacijama, u deset godina uloženo je 57 milijardi dolara humanitarne pomoći , no ona nije nužno dovela do boljega života brojnih Afganistanaca.

Tako primjerice, 80 posto stanovnika te zemlje ima pristup zdravstvenoj skrbi, u usporedbi sa samo 9 posto 2001. Ipak, brojne zdravstvene ustanove često su zatvorene ili im nedostaje medicinske opreme, upozoravaju humanitarci.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozdravila je ranije ovoga tjedna napredak u donošenju novih zakona, dostupnosti školovanja i zdravstvene zaštite te smanjenju diskriminacije žena, ali u nekim područjima, kao što je pravosuđe, sigurnost i položaj izbjeglica situacija je ostala ista ili se još više pogoršala.

"Afganistanska vlada i njezini partneri ne mogu opravdavati svoje slabe rezultate tvrdeći da su stvari sada bolje nego 90-ih godina prošlog stoljeća", rekao je direktor za Pacifik AI-a Sam Zarifi, navodi BBC.

I stručnjaci smatraju da se Afganistan danas, deset godina od početka rata, nalazi na prekretnici.

"Istječe rok u kojem Afganistance moramo ostaviti u zadovoljavajućem stanju, stanju koje će opravdati vrijeme, novac i živote uložene u širenje misije s protuterorističke akcije na proces izgradnje države", rekao je konzultant za pitanja sigurnosti Terry Pattar, navodi agencija AFP.

On smatra kako još postoje "velike dvojbe" o tome može li afganistanska vlada osigurati stabilnost zemlje nakon povlačenja inozemnih snaga i predviđa da će se morati postići neki oblik sporazuma s pobunjenicima.

"Želimo li izbjeći opasnost od ponovnoga građanskog rata u Afganistanu, morat ćemo se zbližiti s nekim dijelovima talibanskog pokreta", upozorio je Pattar, prenosi AFP.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika