Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

David Fincher majstor je za izazivanje "Panike"

Triler o ženi i njezinoj kćeri koje se u luksuznom manhattanskom stanu suprotstavljaju trojici provalnika iznimno je atraktivna razbibriga koja se s uživanjem gleda više puta

Panic RoomPanic RoomBilly Bob Thornton završio je snimanje “Otkačene obitelji” još 1998., ali šefovi producentskog poduzeća “Miramax” nisu bili zadovoljni filmom, te su više puta odgodili njegovu premijeru. Nakon što je Thorntonov visokobudžetni neo-vestern “Svi lijepi konji” ostvario razočaravajući rezultat, u “Miramaxu” su praktički posve digli ruke od “Otkačene obitelji”, pa film u SAD-u nije imao pravu kinodistribuciju. Takav potez producenata svakako se čini pretjeranim, ali ne i neshvatljivim: naime, Thorntonov je scenarij zamorno repetitivan u portretiranju odnosa unutar jedne južnjačke obitelji čiji članovi najveći dio vremena provode međusobno se svađajući, a dojmu nimalo ne pomaže autorova statična redateljska izvedba. Film se zato povremeno doima poput drugorazredne kazališne predstave, ali renomirana glumačka ekipa te dobar soundtrack ipak ga čine podnošljivim.

Jedini prilog na DVD-izdanju je foršpan. (I. S.)

Daddy and Them, am. humor. drama, 2001.
R: Billy Bob Thornton GL: Billy Bob Thornton, Laura Dern, Kelly Preston, Brenda Blethyn, John Prine

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Ljepotica i zvijer
Continental Film

Animirani prvijenac tandema Gary Trousdale – Kirk Wise (“Zvonar crkve Notre-Dame”, “Atlantida: izgubljeno carstvo”) najzaslužniji je za ponovni procvat Disneyjevih crtića i jedini animirani film koji je izborio nominaciju za glavnog Oscara, inače rezerviranu za igrane filmove. Riječ je o izvrsnom ostvarenju s uvjerljivom ljubavnom pričom i sjajnim likovima dvorjana pretvorenih čarolijom u ormare, satove, svijećnjake i metle, kojem posebnu draž daju pjesme Alana Menkena i pokojnog Howarda Ashmana: zahvaljujući crtićima blistava tradicija hollywoodskog mjuzikla sačuvana je i u devedesetima.
Na DVD-u je u nas objavljeno tzv. specijalno izdanje, sa svojedobno izbačenom pjesmom “Human Again”, za koju je procijenjeno da usporava radnju. Neosporno, točna prosudba, no pjesma i čitava scena tako su dobri da se može zažmiriti na taj dramski kiks. Dodaci su, inače, skromni u odnosu na strani original, pa se domaći disk ne preporučuje kolekcionarima. (N. P.)

Beauty and the Beast – Special Edition, am. crtić, 1991-2001.
R: Gary Trousdale, Kirk Wise GLAS: Paige O’Hara, Robby Benson

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Ženska ucjena
Continental Film

High Heels and Low Lifes, brit.-am. krim. komedija, 2001.
R: Mel Smith GL: Minnie Driver, Mary McCormack

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Probuđeno zlo
Blitz

Engleski su kritičari protestirali zašto se novac Britanske lutrije, kojim se financira domaća kinematografija, troši na neambiciozne horore kao što je “Probuđeno zlo”. Njihovi prigovori imaju smisla, jer država nema obvezu njegovati komercijalni žanrovski film, nego privatni producenti. Ipak, jedina je vrlina ovog filmića što mu se protagonisti doimaju malo uvjerljivije nego u sličnim američkim c-produkcijama, međutim, i to je skroman adut budući da shematičnost i predvidljivost priče o grupici mladih koju demonske sile iz popularne igre ouija osude na smrt ubrzo pretvore u čistu gnjavažu.
Film na disku izgleda i zvuči O.K., no dodaci su bezvezni. (N. P.)

Long Time Dead, brit.-franc. film strave, 2002.
R: Marcus Adams GL: Joe Absolom, Lara Belmont, Melanie Gutteridge

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Zeleni prsti
VTI

Humorna melodrama o robijašima koji u zatvoru otvorenog tipa postaju talentirani vrtlari pa čak ishode i prijem kod kraljice navodno je snimljena po istinitom događaju, međutim, to joj ne jamči osobitu uvjerljivost. Budžet od pet milijuna funti uočljiv je u solidnoj produkciji i iznadprosječnoj glumačkoj postavi (osobito su dobri Clive Owen, Helen Mirren i stari David Kelly), ali film je još jedan neuspjeli pokušaj britanske kinematografije da iz bizarne dramske premise napravi hit kakav je bio “Skidajte se do kraja”. Uzgred, nitko nije opsjednut vrtlarstvom poput Engleza, a “Zeleni prsti” na svom domaćem tržištu uopće nisu prikazani u kinima.
DVD nudi samo film, bez osobitih vizualnih i zvučnih senzacija. (N. P.)

Greenfingers, brit.-am. humor. melodrama, 2000.
R: Joel Hershman GL: Clive Owen, David Kelly, Helen Mirren

FILM: dvije točkice
DVD: jedna točkica

Cooganov blef
Blitz

Nakon uspjeha “Madigana” veteran Don Siegel probio se u prvu redateljsku ligu, a njegov idući film, prvi u kojem se zvijezda vesterna Clint Eastwood pojavio u glavnoj ulozi u modernom okružju, zacementirao je taj status. Premda se povremeno doima kao tv produkcija, Siegelov krimić (inspirirao je seriju “McCloud” – u nas prikazivanu, kao i sam film, pod naslovom ”Šerif u New Yorku”) i danas je iznimno zabavno, a povremeno i žestoko ostvarenje.
Film na disku ne izgleda impresivno, jer je za prebacivanje korištena osrednja kopija, a pseudodokumentarni vizualni stil ionako forsira neuljepšanu, zrnatu fotografiju. Srećom, bar je format slike izvoran. Dodataka, na žalost, nema nikakvih. (N. P.)

Coogan’s Bluff, am. humor. krimić, 1968.
R: Don Siegel GL: Clint Eastwood, Susan Clark, Lee J. Cobb

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika