07.10.2011. / 19:00

Autor: Hina

Ban Ki-moon i EU čestitali dobitnicama Nobela za mir

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je pozdravio vijest da su tri žene primile ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, ustvrdivši da je to "svjedočanstvo o snazi žena", a nobelovkama su čestitali i najviši dužnosnici Europske unije.

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je pozdravio vijest da su tri žene primile ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, ustvrdivši da je to "svjedočanstvo o snazi žena", a nobelovkama su čestitali i najviši dužnosnici Europske unije.

"Prije svega, ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za mir ističe ključnu ulogu koje žene igraju u promicanju mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava. Iz dubine srca čestitam svim trima dobitnicama", kazao je čelnik Ujedinjenih naroda.

Dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za mir su liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee i jemenska novinarka i aktivistica Tawakol Karman koje su se, kako je ocijenio Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu, istaknule "u borbi za prava žena i njihovu sigurnost".

Johnson-Sirleaf (72) prva je predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele kako bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima. Karman je odigrala vodeću ulogu u borbi za prava žena i demokraciju i mir u Jemenu.

Ban Ki-moon nije čestitao prošlogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za mir, zatočenom kineskom disidentu Liu Xiaobu, zbog čega se našao na udaru udruga za ljudska prava.

Europska unija, koja je bila među mogućim laureatima, čestitala je trima ženama na osvajanju te prestižne nagrade.

"Ta je nagrada priznanje važne uloge koju žene igraju u mirnom rješavanju sukoba i preobrazbi demokracije u svijetu", stoji u zajedničkom priopćenju predsjednika EU-a Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

"Radi se o pobjedi jedne nove, demokratske Afrike i novog, demokratskog arapskog svijeta koji žive u miru i poštivanju ljudskih prava", dodaje se u priopćenju.

Također su pozvali čelnike cijelog svijeta da "poboljšaju prava žena".

Glasnogovornik EU-a je odbacio nagađanja da je u europskim redovima, nakon objave nagrade, zavladao osjećaj prevare zbog nepriznavanja uloge Unije u uspostavi i izgradnji mira na europskom kontinentu nakon dva svjetska rata.

"Svi smo jako sretni" zbog izbora Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, istaknuo je glasnogovornik.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon u srpnju dolazi u Hrvatsku

Ban Ki-moon u srpnju dolazi u Hrvatsku

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srpnju će posjetiti Hrvatsku. Najavio je to prilikom otvaranja izložbe kojom je Hrvatska u New Yorku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika