08.10.2011. / 11:00

Autor: Deutsche Welle

'Njemačka opet želi okupirati Poljsku'

U nedjelju, 9.listopada održavaju se u Poljskoj parlamentarni izbori. Jedan od kandidata ovih je dana podigao veliku prašinu svojim skandaloznim izjavama o Angeli Merkel tvrdeći da ju je na vlast doveo Stasi.

Jaroslaw KaczynskiJaroslaw Kaczynski"Izborna kampanja bila je dosadna", ocijenio je varšavski politolog i publicist Kazimirz Woycicki dodavši da obzirom na političku klimu koja u Poljskoj inače vlada, ovakva kampanja zapravo nije pravo ogledalo situacije. „Skandala i kontroverznih tema ovoga puta nije bilo budući da je gospodarska situacija u Poljskoj dobra. No, to s druge strane, pruža priliku raznim rubnim grupama i osobama gladnim skandala", rekao je Woycicki.

Plastični penis ekscentričnog kandidata

Jedan od onih koji bi mogao ući u ovu posljednju kategoriju je na svoj način i ekscentrični milijunaš Janusz Palikot. Njegova nova stranka „Pokret podrške Januszu Palikotu", prema najnovijim ispitivanjima nema samo dobre izglede da osvoji pet posto glasova koliko je potrebno da njezini članovi uđu u poljski Parlament, već bi se moglo dogoditi da ova stranka postane i treća po jačini politička snaga u zemlji.

Sam Palikot je u Poljskoj popularan već godinama. Njegovi javni nastupi već duže vrijeme mu osiguravaju ne samo pozornost već i simpatije - uglavnom kod mlađih, liberalnijih birača koji se i prema crkvi odnose vrlo kritično. Primjerice, Palikot se prije nekog vremena u javnosti pojavio obučen u majicu s natpisom „Ja sam peder", želeći time apelirati na više tolerancije prema homoseksualcima u Poljskoj. Već legendaran je i njegov prosvjedni nastup protiv seksualnog nasilja od strane policajaca prema ženama. Tom prigodom je tijekom svog govora u rukama držao plastični penis.

"Poljska mojih snova"

Najnovija ispitivanja pokazuju isto tako da bi većinu glasova u nedjelju trebala dobiti liberalno-konzervativna stranka „Građanska platforma" (PO) i to oko 30 posto glasova. Na njezinom čelu se nalazi premijer ove zemlje Donald Tusk.

Nacionalno-konzervativna stranka „Pravo i pravednost" (PiS), Jaroslawa Kaczynskog mogla bi pridobiti oko 20 posto birača. No, budući da za sada niti jedna od stranaka zapravo ne može računati sa sigurnom, ili apsolutno pobjedom, u ovim posljednjim danima prije parlamentarnih izbora, spomenute stranke nastoje mobilizirati one koji se za sada još nisu mogli izjasniti. Pri tome koriste najrazličitije načine i metode. A jedna od, moglo bi se reći, najšokantnijih ili barem najčudnijih je strategija za koju se ove godine odlučio upravo Jaroslaw Kaczynski.

Naime, ovih dana u Poljskoj je objavljena njegova knjiga pod naslovom „Poljska mojih snova". U njoj autor između ostalog iznosi svoju sumnju kako njemačka kancelarka Angela Merkel „pokušava učvrstiti njemačku vlast nad Poljskom". „Merkel pripada onoj generaciji njemačkih političara koji ponovno žele uspostaviti njemačku imperijalnu moć", piše Kaczynski. On se isto tako osvrće na situaciju na zapadu Poljske u kojoj se nalazi veliki broj njemačkih ulagača. I oni su poljskom političaru svojevrsni „trn u oku". „Moglo bi se dogoditi da se jednog jutra probudimo i zateknemo Poljsku znatno manju", piše autor aludirajući na nekadašnje osvajanje zapadnih područja Poljske od strane Njemačke, koje bi se po njegovom mišljenju, moglo i ponoviti.

Merkel na vlast doveo Stasi?

No, izjava koja je izazvala najveću lavinu komentara je njegov napad na Angelu Merkel osobno. „Da jedna bivša državljanka DDR-a postane njemačka kancelarka, sigurno nije puki slučaj", napisao je Jaroslaw Kaczynski. Prema mišljenju mnogih on je time zapravo (ponovno) želio aludirati na „zavjeru" nekadašnje tajne službe DDR-a, takozvani Stasi. Na pitanje novinara je li doista tako mislio, Kaczynski je samo odgovorio da „gospođa Merkel dobro zna što ja pod time mislim". Istodobno, on je zaprijetio sudskim tužbama njemačkim ali i poljskim medijima budu li „njegove riječi krivo tumačili ili prenosili".

"Greška za koju bi se morao ispričati..."

Ove izjave su u Poljskoj izazvale čitavu buru reakcija. Primjerice, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski (PO) izjavio je kako je riječ „o grešci koja Poljskoj donosi štetu". „Ja bih mu u svakom slučaju preporučio da se ispriča", rekao je Komorowski za poljsku televizijsku kuću TVN 24. I prema mišljenju publicista Woycickija su ovakvi nastupi pogrešni. „Njegova kalkulacija je ovoga puta pogrešna. U današnje vrijeme Poljaci sa simpatijama gledaju prema Nijemcima a sama Merkel je popularnija no ikada", kaže on i dodaje da će zbog ove knjige Kaczynski prije izgubiti birače nego ih pridobiti. S njime se slaže i većina drugih stručnjaka i novinara. Dok neki u ovoj knjizi vide „autogol koji je Kaczyinski zabio sam sebi", drugi pak navode kako je „ovo ponavljanje paranoje kakvu je Poljska već doživjela i to 2005. godine". Tada je naime jedan od suradnika ondašnjega kandidata Lecha Kaczynskog tvrdio da se „djed Donalda Tuska u Drugom svjetskom ratu borio u redovima njemačkog Wehrmachta".

U kolikoj mjeri je ta izjava utjecala na ondašnji rezultat parlamentarnih izbora, ne može zapravo nitko sa sigurnošću reći. Činjenica je da je brat Jaroslawa Kaczynskog na njima pobijedio, ostavivši iza sebe Donalda Tuska. A kako će biti ovoga puta, hoće li slična strategija ponovno imati isti učinak, saznat će se tek u nedjelju, odnosno, početkom sljedećeg tjedna.

Autor: Bartosz Dudek / Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 08.10.11. 13:09

To je u redu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika