08.10.2011. / 13:35

Autor: Hina

Uhićeni bombaši iz IKEA-e

Poljska policija je u subotu potvrdila da su u Poljskoj uhićene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Europe na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e.

Bombaši su uhićeniBombaši su uhićeniPoljska policija je u subotu potvrdila da su u Poljskoj uhićene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Europe na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e.

"Policajci iz Središnjeg istražnog ureda (CBS) uhitili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Europi. Time su od IKEA-e htjeli iznuditi otkupninu od 6 milijuna eura", po priopćenju policije.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G. kojima je 39 godina, uhićeni su na sjeverozapadu Poljske.

"Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge", dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. svibnja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokućstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemačkoj 10. lipnja ozlijeđene su dvije osobe. Naposljetku, 2. rujna policija je evakuirala dvije IKEA-ine zgrade u Pragu, pošto je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

"Istraga o svim tim izgredima vodila se u početku posebno u svakoj zemlji. Informacije koje je prikupio CBS omogućile su poslije da se utvrdi kako krivci žive u Poljskoj i odatle šalju svoje zahtjeve za otkupninu na raznim jezicima", priopćila je poljska policija.

Dvojica uhićenih muškaraca su optužena za "ugrožavanje života i zdravlja većeg broja ljudi", za što mogu dobiti do deset godina zatvora.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika