08.10.2011. / 16:01

Autor: Hina

Pod istragom zbog lažnih invalidskih mirovina 34 osobe

Protiv 34 osobe USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da su od kraja prošle do početka listopada ove godine u Varaždinu i Zagrebu za iznose od 2000 do 5000 eura "sređivali" invalidske mirovine.

Mladen Bajić (Foto: Martina Popovčić/PIXSELL)Mladen Bajić (Foto: Martina Popovčić/PIXSELL)Protiv 34 osobe USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje da su od kraja prošle do početka listopada ove godine u Varaždinu i Zagrebu za iznose od 2000 do 5000 eura "sređivali" invalidske mirovine.

Protiv šestero osumnjičenih zatražen je jednomjesečni istražni zatvor o čemu će poslijepodne odlučivati dežurni sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Ostali osumnjičeni su uglavnom građani koji su za iznose od 2000 do 5000 eura "kupili" invalidske mirovine.

Zatvor je zatražen, među ostalim, za prvoosumnjičenog liječnika i ovlaštenog vještaka varaždinske područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivana Ostoića (65) te liječnika i bivšeg načelnika Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a Drage Rubala (63), javnosti poznatijeg kao voditelja emisije "Rubala show" na zagrebačkoj televiziji Z1.

USKOK sumnja da su njih dvojica u zajedničko djelovanje povezali još dvojicu osumnjičenika i četiri osumnjičenice kako bi zainteresiranima sređivali invalidske mirovine bez obzira da li ispunjavaju uvjete za mirovine. Trećeokrivljenog, kojemu USKOK u svojem priopćenju objavljenom na internetskim stranicama, ne otkriva identitet tereti se da je pronalazio zainteresirane za invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem, i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Neimenovanog četvrtookrivljenika također se sumnjiči da je pronalazio zainteresirane i upućivao ih trećeokrivljeniku.

Zainteresirane je pronalazila i petookrivljenica koja ih je upućivala na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine.

U USKOK-u kažu da su Ostoić i Rubala nakon toga razmatrali prikupljenu dokumentaciju, davali upute zainteresiranim o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina. Ostoić je potom davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, a Rubala je ishodio potvrđivanje takvih mišljenja kod Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a na način da je, posredstvom šestookrivljenice, kao glavne administratorice Stručnog povjerenstva, osiguravao da predmete za koje je bio zainteresiran u rad dobije tročlano vijeće u kojemu su bile sedmookrivljenica i osmookrivljenica. To vijeće je zatim potvrđivalo prethodno dane nalaze i mišljenja liječnika Ostoića.

U USKOK-ovom priopćenju ne navodi se koliko novca je korumpirana skupina "zaradila" na takav nezakonit način.

Osumnjičene se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv 69 osoba zbog lažnih invalidskih mirovina

Podignuta optužnica protiv 69 osoba zbog lažnih invalidskih mirovina

Protiv liječnika Drage Rubala i Ivana Ostoića te još 65 osoba USKOK je danas podnio optužnicu zbog prijevare s invalidskim mirovinama koje su navodno… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 08.10.11. 18:05

Fale
.......................
000
......................
TRI NULE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika