08.10.2011. / 20:27

Autor: Hina

Dodik opet predsjednik SNSD; traži smanjenje proračuna BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je ponovo izabran za predsjednika stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te je najavio da će zastupnici iz tog entiteta u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uz prijetnju blokade, inzistirati na dodatnom smanjenju državnog proračuna.

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je ponovo izabran za predsjednika stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te je najavio da će zastupnici iz tog entiteta u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uz prijetnju blokade, inzistirati na dodatnom smanjenju državnog proračuna.

"Proračun će biti usvojen ako bude smanjen za 15 do 18 posto", izjavio je Dodik u Zvorniku gdje je tijekom dana zasjedao sabor SNSD koji mu je jednoglasno povjerio novi mandat stranačkog predsjednika.

Ne uspiju li zastupnici izvesti pritisak za smanjenje, donošenje proračuna za iduću godinu bit će trajno blokirano, a time i funkcioniranje državnih tijela vlasti, rekao je Dodik.

Objasnio je da državni proračun mora biti smanjen zbog opće financijske krize i potrebe da se novac usmjeri na rješavanje socijalnih problema u zemlji.

Za tijela vlasti u BiH na državnoj razini ionako se izdvaja previše novaca, a neka tijela trebalo bi ukinuti jer nisu predviđena Daytonskim sporazumom, ustvrdio je Dodik uz napomenu "Želimo nastaviti politički kontinuitet obrane Daytonskog sporazuma".

BiH za 2011. godinu nije ni dobila proračun jer ima vlast koja je u tehničkom mandatu. Sadašnje Vijeće ministara BiH u takvim okolnostima svaka tri mjeseca donosi odluku o privremenom financiranju na temelju procjene proračunskih rashoda u 2010. godini.

Zakonska mogućnost za takvo što istječe s 1. siječnjem 2012., pa bi nakon tog datuma, ne bude li uspostavljena nova vlast i izglasovan proračun, sve državne financije mogle biti blokirane.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika