09.10.2011. / 13:32

Autor: Deutsche Welle

Slijedi i okupacija Frankfurta?

Prosvjedi koji su počeli u New Yorku pozivom na "okupaciju Wall Streeta", šire se po SAD-u - ali i izvan njegovih granica. Tako su i u Njemačkoj građani pozvani na okupaciju Frankfurta, Berlina, Kölna...

Frankfurtska burzaFrankfurtska burzaI ove subote su tisuće prosvjednika iz Zuccotti parka na Manhattanu krenuli u pohod na sjedište financijskog svijeta na Wall Streetu. U međuvremenu se, slično kao u New Yorku, organizirala akcija "Okupirajmo D.C." - time se dakako misli na Washington D.C., političko sjedište Sjedinjenih Država. Tamo prosvjedi nisu usmjereni protiv pohlepe financijskog svijeta, nego se čuju i politički zahtjevi, prije svega za povlačenjem američkih vojnika iz misija u inozemstvu.

U Washingtonu je ove subote dvjestotinjak prosvjednika pokušalo prodrijeti u zrakoplovni muzej Smithsonian, smješten u središtu grada, kako bi i na njemu izvjesili prosvjedne plakate. Ipak, čuvar muzeja je suzavcem zaustavio demonstrante, a policija koju je pozvao privela je najmanje jednog prosvjednika. Prosvjedne inicijative su se formirale i u Los Angelesu, Bostonu, Chicagu i drugim gradovima. Iako se još teško može reći, što je zajednička točka zahtjeva tih "99% građana" - kako se sami predstavljaju, u međuvremenu su i neki - prije svega demokratski političari - podržali prosvjednike. Doduše, demokratski predsjednik Obama je tek izjavio kako prosvjedi "izražavaju frustraciju građana".

Pohod na financijsko središte Njemačke

Ali pokret je preskočio Atlantik i za 15. listopada je pokret protiv globalizacije ATTAC pozvao građane na okupaciju više njemačkih gradova. Prvi je na udaru Frankfurt na Majni, financijsko središte ne samo Njemačke, nego je tamo i Europska središnja banka. Pozivu u pohod na Frankfurt priključila se i njemačka Stranka ljevice čija je dopredsjednica Sahra Wagenknecht izjavila kako i Njemačka treba pokret koji će jasno reći da "mora doći kraj izrabljivanju čitave zajednice od strane financijske mafije, špekulanata i onih deset tisuća ljudi koji su na vrhu."

Zato i ova stranka, inače nastala od bivših komunista Istočne Njemačke ujedinjenih s lijevom frakcijom koja se odcijepila od njemačkih socijaldemokrata, smatra kako se i u Njemačkoj mora čuti poziv: "Occupy Deutsche Bank, Occupy Commerzbank" i kako će njena stranka "učiniti sve kako bi se formirao pokret koji bi i postavio takve zahtjeve." Ipak, dok u SAD-u građani ne izlaze samo na ulice, nego već postoje na stotine inicijativa na internetskim socijalnim mrežama, barem na Facebooku je odaziv na ovu njemačku inicijativu - bljedunjav. Zapravo i manje od tjedan dana prije planiranog osvajanja financijskog središta Njemačke na ovoj se socijalnoj mreži pojavilo tek nešto više od dvije tisuće korisnika kojima se ova inicijativa sviđa.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 09.10.11. 19:42

The End....pametnome dosta, jedino starimudrac to ne shvaća jer je stari prdonja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika