09.10.2011. / 19:40

Autor: Hina

Prosvjedi na Wall Streetu ušli u četvrti tjedan

Prosvjedi na Wall Streetu ulaze u četvrti tjedan, a njegovi sudionici cijelo to vrijeme borave na trgu u središtu financijske četvrti u New Yorku, u času kada taj nejedinstven prosvjedni pokret poprima sve veću snagu i u drugim američkim gradovima.

Prosvjednici su i dalje na ulicamaProsvjednici su i dalje na ulicamaProsvjedi na Wall Streetu ulaze u četvrti tjedan, a njegovi sudionici cijelo to vrijeme borave na trgu u središtu financijske četvrti u New Yorku, u času kada taj nejedinstven prosvjedni pokret poprima sve veću snagu i u drugim američkim gradovima.

Po pisanju internetske stranice "Zauzmimo zajedno" (www.occupytogether.org), koja se predstavlja kao "neslužbena" stranica što bilježi akcije u Sjedinjenim Državama slične ovoj u New Yorku, prosvjedi su se u subotu održali u 68 gradova širom zemlje, među kojima u Washingtonu, Los Angelesu, Chicagu, Miamiju i Dallasu.

U Washingtonu, primjerice, više desetaka članova skupine "Zauzmite DC" (Distrikt Columbia, američka prijestolnica kao posebno upravno područje), spava na trgu u poslovnom središtu grada.

U subotu je nastao metež kada su prosvjednici pokušali ući u Muzej zrakoplovstva i svemira, jedan od najposjećenijih u gradu, zbog čega je ta ustanova zatvorena.

U New Yorku, odakle se organiziraju prosvjedi, tek nekoliko stotina mladih spava noću u parku Zuccoti, u središtu poslovne četvrti. No u organiziranom prosvjednom skupu u srijedu sudjelovalo je najmanje 5.000 ljudi.

Nakon tri tjedna prosvjeda u New Yorku, prosvjednici su iznenadili skeptike i uspjeli privući pozornost američkog predsjednika Baracka Obame i republikanske oporbe, zahvaljujući svojoj organiziranosti, upornosti i sposobnosti da pridobiju nove pristaše.

Premda se pokret u početku bio usredotočio na kritiku banaka i financijskih ustanova, poslije su se pojavili i drugi slogani: protiv rata u Afganistanu, klimatskog zatopljenja, pa i jakog povećanja troškova studiranja.

Iako mu neki stručnjaci - na suprotnim stranama političkog spektra - predviđaju sudbinu sličnu onoj ultrakonzervativnog pokreta "Tea Party", koji se neslužbeno priključio republikanskoj stranci, mnogi prosvjednici iz pokreta "Zauzmite Wall Street" odbacuju svaku pomisao da bi se mogli prikloniti demokratima.

U petak je jedna od triju dobitnica Nobelove nagrade za mir, Liberijka Leymah Gbowee pohvalila odlučnost prosvjednika na Wall Streetu i preporučila im da si postave ciljeve i da od njih ne odstupaju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika