10.10.2011. / 10:07

Autor: Deutsche Welle

Srbija dobiva status zemlje kandidata?

Srbija očekuje da u srijedu 12. listopada dobije kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji. Ali bez datuma početka pregovora. Skromno i zakašnjelo, ocjenjuju analitičari…

Boris TadićBoris TadićNakon mnogo peripetija, završetka suradnje sa Haaškim sudom i otpora pojedinih zemalja EU, Srbija bi najzad trebala dobiti status kandidata. Ako se pogleda izolirano, to je svakako dobra vijest, jer je svakako dobro da budemo zemlja kandidat, sa svim pogodnostima koje taj status nosi, ocjenjuje za Deutsche Welle Vladan Marjanović, glavni urednik diplomatskog biltena VIP. Međutim, ako se pogleda u nekom širem političkom kontekstu, to je i malo i prekasno, kaže Marjanović:

„Ako pogledamo bivše jugoslovenske republike, konkretno recimo Crnu Goru, koja će kad mi dobijemo kandidaturu dobiti i početak pregovora, a već znamo da će Hrvatska za dvije godine postati punopravna članica EU, onda to naše dobivanje kandidature ne izgleda baš toliko impresivno. Dakle, u svakom slučaju riječ je o dobrodošlom pomaku, ako se naravno nešto ne izjalovi. Ali to je pomak koji je minimalan, koji stiže kasno, i koji sam po sebi na duži rok neće značiti mnogo ako u dogledno vrijeme ne dobijemo datum početka pregovora."

Potvrda reformi

Kandidatura Srbije označiti će potvrdu svih onih napora Srbije, koje je ona bez obzira na sve primjedbe učinila u proteklih 10 godina, ističe za Deutsche Welle Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih znanosti:

„To predstavlja jednu potvrdu tih reformi koje su do sada učinjene i u tom smislu ona dosta znači sa te moralne strane. To je potvrda činjenica da Srbija pripada toj europskoj obitelji naroda, i da se nalazi na tom putu ka članstvu u samoj Europskoj uniji."

Iznevjerena očekivanja

Sve to je daleko manje od naših očekivanja od 2000. godine, dodaje Pribićević, i sama činjenica da nećemo dobiti datum početka pregovora predstavlja potvrdu tih naših nekih iznevjerenih očekivanja. Zakazali smo prije svega u nekim reformskim potezima, praktično u svim sferama društva. Ali, taj datum nećemo dobiti i zbog Kosova, kao i zbog situacije i krize u samoj EU, kaže Pribićević.

Mislim da će sama kandidatura zbog čitavog niza prepreka i rezervi prema srpskom približavanju EU biti prilično ravnodušno dočekana u srpskoj javnosti, smatra Marjanović:

„A o samom odnosu EU prema Srbiji mislim da možda i ne bi više trebalo trošiti riječi. I oni će to učiniti više iz nekog rekao bih simboličnog razloga, nego zato što su iskreno puni entuzijazma i želje da vide Srbiju jednog dana u svom društvu".

EU nije glavna tema izbora

Ognjen Pribićević iz Instituta društvenih znanosti ne vjeruje da će dobijanje kandidature preokrenuti porast euroskepticizma u Srbiji. Ona neće bitno utjecati ni na rezultate nadolazećih izbora. Ključna tema političke kampanje svakako neće biti EU, već neke sasvim druge teme, ističe Pribićević:

„Mislim da će se na ovim izborima ponovo vratiti tema Kosova. Korupcija i ogromno siromaštvo će svakako biti faktor na ovim izborima, propast industrije i gospodarstva, na čemu će igrati opozicija. A što se tiče vlasti ona će također igrati na temu Kosova, borba protiv korupcije, i donekle EU. Ali sama kandidatura nije nešto na čemu se u ovom trenutku mogu dobiti izbori u Srbiji".

Biračko zasićenje sa EU

Kandidatura za EU možda može vratiti podršku građana na negdje preko 50 posto, ali mislim da je svakako ne može vratiti na nivo kakav smo imali od 75 posto, kaže Vladan Marjanović, glavni urednik diplomatskog biltena VIP. Birači su zasićeni tom pričom od prošlih izbora, kao i između dva izborna ciklusa. Ako se tome doda da će službena kandidatura usljediti nekoliko meseci prije izbora, to neće moći biti temelj neke političke platforme, primjećuje Marjanović.

Autor: Ivica Petrović, Beograd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 10.10.11. 10:33

Da Vam posudimo Kosoricu, ona ima sa time iskustva sam bute se prvo našli na patosu dok trepnete.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika