10.10.2011. / 11:02

Autor: Hina

Video: Naftna mrlja došla do novozelandskih plaža

Naftna mrlja iz liberijskog teretnog broda nasukanog u jednoj od najpoznatijih uvala na Novom Zelandu dosegla je u ponedjeljak obalu dok spasioci ubrzano rade prije najavljena dolaska oluje.

Foto: ScreenshotFoto: ScreenshotNaftna mrlja iz liberijskog teretnog broda nasukanog u jednoj od najpoznatijih uvala na Novom Zelandu dosegla je u ponedjeljak obalu dok spasioci ubrzano rade prije najavljena dolaska oluje.

Nafta je pronađena na plaži Mont Maunganui, turističkom odredištu u uvali Plenty, na Sjevernom otoku, objavile su vlasti Maritime New Zealand, zadužene za sigurnost osoba i morskog okoliša.

Nosač kontejnera Rena, kapaciteta 47.000 tona, nasukao se u srijedu na grebenu Astrolabe poznatom po bogatstvu faune i flore, 22 km ispred grada Taurange, na Sjevernom otoku.

Vlasti strahuju da bi u slučaju da trup broda pukne Novi Zeland doživio najgoru ekološku katastrofu unazad desetljeća.

Naftna mrlja iz broda već je prouzročila smrt brojnih morskih ptica, a procjenjuje se da je dosad isteklo 30 tona nafte.

Spasilačke ekipe pokušavale su u ponedjeljak ujutro osigurati brod prije predviđena dolaska oluje navečer. Ako trup Rene pukne, 1700 tona goriva moglo bi iscuriti u more.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika