10.10.2011. / 12:58

Autor: Hina

'EU vršila pritisak za arbitražni sporazum s Hrvatskom'

Američki veleposlanik u Ljubljani Joseph A. Mussomeli izjavio je da uloga SAD-a prilikom sklapanja arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije prije dvije godine nije bila vršiti pritisak na jednu od strana, nego diplomatsko posredovanje kako bi se došlo do rješenja, za što je posebno bila zainteresirana Europska unija.

Granični spor riješen je zahvaljujući EU?Granični spor riješen je zahvaljujući EU?Američki veleposlanik u Ljubljani Joseph A. Mussomeli izjavio je da uloga SAD-a prilikom sklapanja arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije prije dvije godine nije bila vršiti pritisak na jednu od strana, nego diplomatsko posredovanje kako bi se došlo do rješenja, za što je posebno bila zainteresirana Europska unija.

"Slovenija i Hrvatska su nas molile da im pomognemo naći zajedničke točke, a to smo i učinili do one točke za koju smo bili zamoljeni", rekao je Mussomeli u razgovoru za novi broj tjednika "Reporter".

"Mislim da je oštriji pritisak na Sloveniju došao od vaših europskih saveznika jer nisu htjeli da Slovenija priječi Hrvatsku u približavanju EU-u. No, u svakom slučaju nije bilo nikakvih prijetnji", rekao je Mussomeli u razgovoru za tjednik koji se smatra bližim oporbi desnog centra.

On je ta na taj način komentirao dosta rašireno uvjerenje u Sloveniji kako je Pahorova vlada "pokleknula" pod američkim pritiskom kada je pristala da se putem arbitražnog sporazuma deblokiraju hrvatski pristupni pregovori s EU-om.

U određenim političkim krugovima u Sloveniji postoji uvjerenje da je arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom za Sloveniju "loš", jer premijer Pahor, koji ga je 2009. potpisao zajedno s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, nije uspio osigurati da se granični spor riješi još prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, za što se zalagala prijašnja slovenska vlada koju je vodio Janez Janša.

U razgovoru za tjednik "Reporter" prije tjedan dana takvo je mišljenje ponovio nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, rekavši da je Pahor na arbitražni sporazum pristao pod pritiskom SAD-a te da se radi o Pahorovoj političkoj "hipoteci, pa bi Janša, ako opet postane premijer, mogao pokušati novim pregovorima doći do bilateralnog sporazuma s Hrvatskom o granici, mimo arbitražnog suda".

Mussomeli je u razgovoru za "Reporter" rekao da uloga SAD-a nije izlazila iz okvira političkog posredištva i da je Europska unija bila zainteresiranija da se spor između Hrvatske i Slovenije riješi, kako bi se deblokirali hrvatski pristupni pregovori.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika