10.10.2011. / 18:32

Autor: Hina

Pritisak odozgo

USKOK istražuje curenje Sanadera

"Iz sadržaja članka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD-a na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika"

USKOK je danas počeo istraživati kako je iskaz Ive Sanadera na prvom ispitivanju pred zamjenicama ravnatelja USKOK-a dospio u novine, te je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

"Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo s provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa", navodi se u danas objavljenom priopćenju na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali okrivljenog I.S.

Večernji list je, dodaje se u priopćenju, u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio članke u kojima je objavljen sadržaj dokazne radnje prvog ispitivanja I. S. koji je svoju obranu dao zamjenicama ravnatelja USKOK-a.

"Iz sadržaja članka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD-a na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika. Naime, u skladu s Zakonom o kaznenom postupku sadržaj prvog iskaza osumnjičenika se ne diktira na zapisnik nego snima posebnim uređajem i bez pregledavanja te snimke novinar nije mogao objaviti navedene članke", stoji u priopćenju.

"Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane to su izvršene provjere tko raspolaže navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da uz USKOK i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimka obrane dobili su i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i skladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili", navodi se u priopćenju USKOK-a.

Dakle, ističe se u priopćenju, "Ured nije jedini koji je u posjedu navedene snimke i stoga su tendenciozne tvrdnje kako je Ured te snimke dao neovlaštenim osobama. Svrha je tih tvrdnji skrenuti pozornost s mogućih počinitelja i samim time diskreditirati rad državnog odvjetništva u cjelini stvaranjem predodžbe o tome kako upravo 'iz USKOK-a cure informacije'".

Ovo nije prvi slučaj takvog postupanja i do sada je, kako stoji u priopćenju, Ured u više navrata tražio ili sam provodio izvide i dokazne radnje kako bi se utvrdile osobe koje su odgovorne za povredu tajnosti istrage.

"Objavljivanje sadržaja dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika i prebacivanje odgovornosti za odavanje tajnosti postupka na Ured ukazuje kako nije dovoljno samo ukazati na kršenje zakona, te kako se bez kaznenog progona ne može zaštititi tajnost postupka", navodi USKOK i napominje kako je "u niz navrata, pa čak i dopisima Večernjem listu odgovorne upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a".

"Kako sva upozorenja nisu dala rezultate to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona", stoji na kraju priopćenja USKOK-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
16/2/11

pro, 10.10.11. 19:46

sve njegove otimačine su javna tajna,pa ne vidim razloga zašto se optužuje novinar večernjeg lista,uskok krivca neka traži u svojim redovima i u vladi rh


registracija
21/2/11

skyway, 10.10.11. 20:14

Sada su novinari krivi, a ne recimo Jaca koja je zajedno s njeme krala. Bas svasta...


registracija
5/3/10

starimudrac, 10.10.11. 22:14

nek pitaju šeksa. kako je mogao neki dan uporabiti prispodobu da je sanader Zoro osvetnik, a tu istu prispodobu je rekao sanader u istražni zapisnik prije dva mjeseca. rekao je "ja ne dolazim u hrvatsku kao zoro osvetnik, niti ću to biti". di je to šeks pročito?


registracija
30/9/09

davor12345, 10.10.11. 23:13

Jaca nije ništa krala! Od svih "grijeha" ima samo stan koji je dobila preko veze što i nije nešto jer je takvih bilo na iljade! Nije mogla Ivi ništa jer je on bio šef stranke i vlade i radio je što je htio, autokratski i sebično! Ona je bila samo zamjenica! Budući da je puno toga znala, pokrenula je antikorupcijsku aktivnost i rezultata ima! Kako ovo dobro zvuči!!! A rezultat ! Pobjeda na izborima!


registracija
17/6/05

torpedo, 11.10.11. 06:41

U njemackm novinama nigdje nisam vidio da se ovakvi ili slicni iskazi objavljuju. Obicno se objavi da je Taj i taj uhicen, onda dugo vremena nista, i ako se radi o promiju onda se prenose detalji sa sudjenja (ukoliko je dostupno javnosti) kao npr. u slucaju poznatog TV meterologa Jörg Kachelmanna. No detalji koji su se objavljivali u tom slucaju, bili su ili javni ili su osobe ukljucene u aferu interviewirane.
Ovo sto se u Hrvatskoj radi je totalno narusavanje prava pojedinaca - bez obzira sto ja sad mislio o Sanaderu, stvar je principa. On je nevin sve dok mu se ne dokaze suprotno i to se dokazuje na sudu, a ne po raznoraznim tabloidima (ppoput vecernjeg i jutarnjeg).


registracija
2/6/11

stereo, 11.10.11. 07:44

Veći je problem curenje informacija nego šti je bilo ili je 'curenje' love.
Lijepa njihova Državo.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.10.11. 09:27

davore12345, a prodaja braniteljskih dionica MOL-u?
Dobivanje stana je ratno profiterstvo koje ne zastarjeva.
A znanje za sve krađe i malverzacije unutar KRADEZEA a nije prijavila?
A to što je glupa i nesposobna?
Ili možda što je u biografiji napisala (lagala) kako govori engleski i njemački?
Jel da nabrajam još? Samo reci i nastavit ću.,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika